Деца се самоубиват заради разпространението на снимки или клипчета с

...
Деца се самоубиват заради разпространението на снимки или клипчета с
Коментари Харесай

Зловещо: Българчета масово се самоубиват заради... ВИДЕО

Деца се самоубиват поради разпространяването на фотоси или клипчета с еротично наличие за възмездие или злепоставяне, което експертите назовават секстинг, предава Нова тв.

Имаме случаи на самоубийства на деца, които са подложени на доста нечовечен онлайн тормоз, това сподели пред Нова телевизия Георги Апостолов от Националният център за безвреден Интернет.

„ Стотици хиляди хора се причисляват и разясняват еротичното наличие. Физическият тормоз продължава до момента в който детето е на учебно заведение, а онлайн насилието продължава 24 часа в денонощието “, изясни той.

Почти всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от свои връстници.

Част от заканите в интернет идват от връстници, споделя учебният психолог Вержиния Трайкова. А формите на тормоз са най-различни.

„ С издание на разнообразни фотоси, които да унижават, на разнообразни изрази и закани, пишат постоянно за разногласия, които не са съумели да разрешат очи в очи – закани, насмешки, уронване на престиж и достолепие, прикрити зад екрана.

Понякога се вършат и шаржове, на които се вижда, че това не е действителната фотография, и детето не може да преодолее възприятието, че му се подиграват за нещо, което не е направило “, прибавя Трайкова.

Близо 6300 сигнала, свързани с нелегално наличие или държание в интернет, са подадени на горещата линия за онлайн сигурност през предходната година. А за тази – броят им пораства.

Най-често недоволствата са свързани с детско порно, еротично наличие или подмамване на дете.

Ръст на случаите на тормоз над деца в интернет, регистрират от ГДБОП. От началото на годината са разкрити 45 случая, свързани с педофилско посягане – повече от същия интервал през предходната година.

Расте и онлайн насилието сред връстници сподели водещият на рубриката „ На твоя страна ” Георги Георгиев.

Обикновено педофилите се показват за връстници на жертвите си. Прикрити зад подправени профили. Внимателно изследват ползите на децата, с цел да основават доверие. И бързо влизат в контакт с тях.

„ Благодарение на ранната сексуализация диалогът доста бързо минава на полови тематики. Детето е подлъгано да си направи голи фотоси или клипове “, разясни Георги Апостолов.
„ Често приканват подрастващите освен да се снимат, а и да правят полови дейности пред камера “, сподели Явор Колев от ГДБОП.

Не създавайте такива материали, които ще ви преследват през целия живот, защото веднъж попаднали в Интернет, те не могат да бъдат заличени, добави той.

Записите се употребяват като разменна монета. За да не бъдат публикувани измежду околните на жертвата, от децата се желаят разнообразни неща.

„ Изнудват детето да изпраща повече и повече такива материали, крайната цел на половия принудител е то да бъде изведено отвън дома си, на улицата, където да се злоупотреби полово с него.

Повечето от тях се лимитират единствено в такива онлайн връзки и набиране на фотоси и видеа за облекчаване на перверзните си потребности, само че има и такива, които се стремят да доближат до полов контакт с детето “, предизвести Колев.

„ Случвало ми е хора от фалшив профили да ми пишат – „ Как си? “, „ Какво правиш? “, „ Да се забележим “. Не давам отговор на такива известия, даже незабавно го препречвам в обществената мрежа. Нямат профилна фотография, имат малко другари, или профилът е основан преди няколко часа “, описа ученичка.

Експертите по киберсигурност предизвестяват, че най-често се подлъгват децата на възраст до 15 години.

Насилниците нормално са мъже – сред 20 и 50 години. Те са там, където и децата. В най-посещаваните от тях обществени мрежи. И даже в платформите за игри. Използват десетки профили, зад които се крият. Само в България записаните уеб сайтове за запознанства са над 200.

Според специалистите родителите елементарно могат да разпознаят, в случай че детето им е станало жертва на тормоз в интернет.

„ Когато родителят влиза в детската стая и в случай че забележи, че детето доста бързо сменя с клавишна композиция екрана на компютъра или бързо заключва екрана на телефона си – това са индикации, че то крие нещо.

Ето за какво се предлага в по-ранна възраст компютърът да седи в общо помещение – под образния надзор на родителя “, сподели специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

При проблем родителите могат да търсят помощ или консултация и на горещата линия за онлайн тормоз на Центъра за безвреден Интернет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР