18 организации се включват в традиционната акция на Младежкия център,

...
18 организации се включват в традиционната акция на Младежкия център,
Коментари Харесай

Деца помагат на деца с коледен базар в Пловдив



18 организации се включват в обичайна акция на Младежкия център, събират пари за заболели деца, Зелена класна стая и кучешкия подслон



Деца майсториха в продължение на седмици коледни декорации и картички, а през днешния ден и на следващия ден ще ги продават в обичайния благотворителен базар на Младежкия център в Пловдив „ От деца за деца “. Той разпъва сергийки на алеята зад трибуните на Гребната база.

Форматът се резервира -

всяко учебно заведение или участник самичък избира благотворителна идея,

за която да бъдат събрани средства от продажбите на ръчно направени сувенири. Разликата е, че този път измежду тях не участват питиета и хранителни артикули.

Въпреки пандемията се резервира огромният интерес и тази година в базара вземат участие 18 организации - 9 учебни заведения, 2 детски градини, 3 центъра за поддръжка на деца в риск и хлапета с интелектуални и физически усложнения, трима свободни създатели. На базара ще бъдат препоръчани и преобразени остарели движимости в акцията " Рошавата четка ", в която през есента възпитаници бяха провокирани да употребяват разнообразни арттехники, с цел да дадат нов живот на остарели столчета и чекмеджета, като дружно с това взеха и първи уроци по предприемачество.



Каузите тази година са доста и разнообразни. Продажбата на коледните сувенири, в които децата са вложили умелост и сърце, ще набират средства за лекуване на 3 деца с тежки диагнози, които имат потребност от скъпо лекуване.

Никол Томова, която е съвсем на 10 година, е с медулобластом - злокачествен тумор в дребния мозък. Досега е претърпяла една интервенция. В момента е на химиотерапия, следва <210> лъчетерапия. Тревожната новина е, че детето има метастаза, това изисква скъпи проучвания в Германия, лекарства, както и профилирана рехабилитация за прохождане.



Ивайло Чалъков пък е роден с диагноза фибуларна хемимелия на лявото краче. Липсват дребният пищял и две пръстчета, ходилото и огромният пищял са деформирани. Това му пречи да проходи. Лекува се в клиника в Полша - в три стадия от юли тази година до февруари 2022 година Престоят във Варшава е почти 10 месеца и НЗОК покрива разноските за интервенциите. Но средствата за престояване са непостижими за фамилията. Кампанията „ Заедно за Ивайло “ е подета от фондация „ Надежда за бъдеще “.

Живко Георгиев, който околните назовават Жижо, е роден е прибързано в шести месец с рисково ниско тегло от 900 година Първите 3 месеца се бори за живота си в кувьоз. На 1 година му е сложена диагноза детска церебрална парализа квадрипареза и корпус калозум. Засегнати са и четирите крайника, заради което е належащо да се организира всекидневна терапия, към този момент съвсем 10 година На 7 години са му направени две интервенции на двете тазобедрени стави заради луксации и съкращаване на крачето и са му сложени планки, които по-късно са извадени. Поради бързия напредък евентуално ще се наложат още интервенции.

Децата от ОУ " Васил Левски " в село Маноле са измайсторили

картички, клопки за неприятни сънища и сурвачки.

Средствата от продажбата ще бъдат употребявани за оформяне на Зелена класна стая в двора на учебното заведение, което приема и деца от Манолско Конаре, Ясно поле, Рогош, Трилистник.



Сред другите дела са поддръжка за Клиниката по педиатрия в УМБАЛ " Св. Георги ", помощ за деца в риск и младежи с физически и интелектуални усложнения, както и за четириногите от общинския подслон за кучета.

Откриват с песни, скечове и да дао

Стартът на двудневната коледна акция ще бъде даден в 10 ч. през днешния ден с музикална разходка из известни български песни с Калина Дамянова и Димитър Стаматов. След това свои скечове ще показват участниците във формата " България търси гений " - Донка Кьосева и Андрей Стоянов. Предвидена е и проява на да дао.

Благотворителният базар е част от план „ Младежки център Пловдив ​- мощен фактор за локално развиване “ по стратегия „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР