Деца от началния етап на образованието в Сливен бяха обхванати

...
Деца от началния етап на образованието в Сливен бяха обхванати
Коментари Харесай

Проведоха скрининг за гръбначни заболявания в 13 сливенски училища 

Деца от началния стадий на образованието в Сливен бяха обхванати в скрининг за гръбначни болести в края на предходната година, оповестиха от Общината. Целта на превантивната акция бе да се обърне внимание на профилактичните прегледи като средство за ранна диагностика, а за децата с нарушаване на стойката да бъде направен допустимо най-оптимален и съответен следващ лечебно-рехабилитационен проект.

По време на акцията, траяла месец и половина, бяха прегледани 2292-ма възпитаници от първи до четвърти клас в 13 учебни заведения. Към персоналните лекари бяха ориентирани 158 деца с нарушаване на стойката и 27 деца – за диагностично уточняване. След привършване на опциите по линия на НЗОК, дълготрайно лекуване и рехабилитация може да се реализира и в Центъра за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести /ЦКОДУХЗ/ в Сливен.

Скринингът се реализира по взаимна самодейност на Община Сливен, учебните управления и центъра за сложно обслужване на деца. Прегледите бяха осъществени от лекари и физиотерапевти от ЦКОДУХЗ: доктор Руска Василева, доктор Алла Димитрова, Илияна Моновска и Нено Ненчев. Като доброволци се включиха ортопедите доктор Богдан Сотиров, доктор Светлозар Савов и лекарят по физикална и рехабилитационна медицина доктор Атанас Грунов. Специалистите по здравни грижи в учебните заведения интензивно подкрепиха експертите при осъществяване на прегледите.

Община Сливен изрича гореща признателност на лекарите, физиотерапевтите и здравните експерти за присъединяване в акцията, както и на медицинския център за сложно обслужване на деца и учебните управления. Скринингите ще продължат и в бъдеще, защото във възрастовата група на децата от първи до четвърти клас болесттите се демонстрират в начална форма и елементарно може да бъде реализиран надзор с лечебна гимнастика и рехабилитация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР