Деца играят между останките на умрели животни, строителни отпадъци и

...
Деца играят между останките на умрели животни, строителни отпадъци и
Коментари Харесай

Сметището в Ихтиман, което всички „не виждат“?


Деца играят сред останките на умрели животни, строителни боклуци и всевъзможни отпадъци. Тази потресаваща картина е от Ихтиман. Историята е за едно бунище, което не може да бъде преборено от виновните институции.

Ихтиман се намира на към 60 км от София и вместо да се развива, градът тъне в отпадъци.

Скелет, пластмасови пликчета, бутилки, облекла, гуми – по този начин наподобява природата в кв. „ Изток “. Местните поданици неведнъж алармират за нарегламентираното бунище в квартала, все пак казусът остава. До него с изключение на къщи има и учебно заведение, в което учат 811 деца.

Снимка: btvnovinite.bg


„ Обстановката е такава, тъй като е наоколо до ромската махала и каквито и ограничения да се взимат и през колкото и време да се почиства това пространство, то отново още веднъж се цялостни с отпадък.

Общината чисти от време на време с огромни машини събират както сега е събрано на купчини и с камиони се изхвърля, само че това за седмица, две нещата стартират да прииждат по този начин наоколо към нас. Притеснение постоянно има, тъй като най-важното за един шеф е опазването на живота и здравето на децата “, разяснява Ренета Маринкова, шеф на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

Потърсихме позицията на Община Ихтиман. Оказа се, че кметът е болен, само че разговаряхме по телефона. Уверява, че няколко пъти в годината сметището се чисти.

„ Че има проблем със сметището, има го – да, само че в коя община с такова огромно ромско население го няма това нещо, дайте ми образец за една община с такова ромско население… И единствено ще ви кажа, че всичките упрекваме ромите, че хвърлят, обаче една огромна част от строителите, които работят в София, от обектите докарват в Ихтиман. Вечерно време в тъмните часове на вечерта с бусове докарват отпадък от София, тъй като в София би трябвало да го заплащат на сметището “, споделя Калоян Илиев, кмет на Ихтиман.

Освен пътя и двора на учебното заведение, от отпадъци е блокирана и реката в града. Река Мътивир минава през Ихтиман и се влива в язовир Тополница.

Доклади на Министерството на околната среда и водите демонстрират, че главното предопределение на водата от язовира е за напояване. Кметът на града е безапелационен, че тази вода не е питейна.

До сметището има и частна пречиствателна станция, която обаче не работи. Направихме опита да разберем за какво, само че от станцията отхвърлиха коментар. Кметът на града също не може изрично да каже дали оборудването работи.

Потърсихме мнението и на Министерството на околната среда и водите, оттова дадоха отговор документално: „ За откритите нерегламентирани сметища РИОСВ-София е дала наставления на кмета на община Ихтиман за разчистване на терените общинска благосъстоятелност и за предприемане на дейности, според компетенциите на кмета по Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО), да бъде осъществено разчистване от притежателите на парцелите на откритите при инспекцията боклуци. Съгласно член 19 от ЗУО кметът на общината дава отговор за попречване на изхвърлянето на боклуци на неразрешени места и основаването на противозаконни сметища, както и за образуване на почистването им “.

„ Да, ние имаме проблем, по тази причина пишем да ни освободят от непостижимите такси член 60 и член 64. И тази година сме освободени. И ние тия пари ги употребяваме за нерегламентирани сметища – за разчистване “, твърди кметът на Ихтиман.

Снимка: btvnovinite.bg


Такси няма, проблем има, отпадък също. А предходната година от Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, които са под шапката на екоминистерството, вършат инспекция.

„ При осъществената инспекция е осъществено пробонабиране от 4 пункта на река Мътивир. Резултатите от осъществените пробонабирания демонстрират неприятно положение на водите на река Мътивир. Има превишаване на индикаторите общ фосфор, ортофосфати, дейна реaкция (PH) и манган “, са изводите от инспекцията.

А в отчет от 2014 година година, още веднъж на Басейновата дирекция, излиза наяве, че за 8 години екологичното положение на реката от „ умерено “ е станало „ неприятно “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР