Дете с аутизъм няма да потърси контакт с непознат, дори

...
Дете с аутизъм няма да потърси контакт с непознат, дори
Коментари Харесай

Психиатър за случая на Сашко: Дете с аутизъм няма да потърси контакт с непознат

Дете с аутизъм няма да потърси контакт с чужд, даже да е в заплаха. Хората в такова положение изпитват неспособност да поддържат връзка и се доверяват мъчно. Това изясни пред NOVA психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрична болница „ Свети Иван Рилски ”.

По думите й родителите на деца с аутизъм са подложени на психическо и прочувствено натоварване. Освен това, страната не прави нищо, с цел да минимизира рисковете от сходни произшествия, сподели психиатърът в коментар на проблема с изгубването на 12-годишния Александър от Перник.

„ Хората с ментални увреждания са отвън обществения ръб. Не съставляват интерес за никого. Те не съществуват за нас. Техните фамилии се подложени на нечовешкото тестване да отглеждат такова дете, без да получават действителна поддръжка. Родителите им са хора като нас и имат право да си починат, да се разходят, да отидат на спектакъл. Институциите и обществото би трябвало да си отворят очите и да видят, че тези хора съществуват. Утре нашите деца може да са в това положение ”, разясни Гълъбова.

Любомир Тюлев, специалист по киберсигурност и един от основателите на концепцията да бъде въведена системата AMBER Alert у нас, изясни защо тъкмо служи тя.

„ Това е система, датираща от 1996 година след случай на изчезнало дете в Съединени американски щати. Системата се припознава бързо от международните неправителствени организации. Целта е всеки един, даже оня, който не слуша вести, да разбере за изчезналото дете ”, разясни той.

Междувременно периметърът на търсене на изчезналия 12-годишен Александър е уголемен.

„ Всички сигнали, постъпили към 112, са тествани. Имахме сигнал в кв. „ Белово ”, че детето може да бъде открито в изоставени постройки над гробището. Веднага бяха изпратени екипи. За страдание, момчето не беше намерено ”, изясни Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР