Дете от Русе най-вероятно е заразено със западнонилска треска, като

...
Дете от Русе най-вероятно е заразено със западнонилска треска, като
Коментари Харесай

Дете от Русе вероятно е заразено със западнонилска треска

Дете от Русе най-вероятно е инфектирано със западнонилска тресчица, като във вторник денем се чака това публично да бъде доказано, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев пред бТВ.

Той не даде повече детайлности за случая, като посочи единствено, че детето е малко. Заразата се предава при захапване от комар. Кантарджиев напомни, че предходната година също имаше случаи на инфектирани със западнонилска тресчица и се е стигнало до два смъртни случая.

Междувременно Сърбия удостовери първия за тази година случай на западнонилска тресчица. От Института за публично здраве осведомят, че пациентът е 84-годишна жена от Белград, която има разнообразни хронични болести.

Западнонилската тресчица е вирусно заболяване, което се предава при захапване от инфектиран комар. Главно огнище на болестта са разнообразни типове птици, до момента в който човешкият организъм е инцидентен “домакин” и инфекцията не може да се съобщи на различен човек.

Около 80% от инфектираните нямат никакви признаци на заболяване, а при останалите болестта наподобява на грипно положение. По-малко от 1% от инфектираните със западнонилска тресчица получават затруднения като менингит и енцефалит.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР