Детайли на преговорите Украйна-Русия, а Турция е основен посредник. Коментар

...
Детайли на преговорите Украйна-Русия, а Турция е основен посредник. Коментар
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Съгласи ли се Путин на „отворен канал“ със Зеленски

Детайли на договарянията Украйна-Русия, а Турция е главен медиатор. Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



 Британският вестник FT разкрива още веднъж елементи по отношение на протичащите договаряния сред Киев и Москва /https://www.ft.com/content/8c235262-265e-4318-a925-bc167b83cc3e/. Ако преди пет дни медията говореше за съглашение от 15 точки, в този момент материята е сведена до 10 пункта.

Външни наблюдаващи означават, че единствено за няколко дни двете страни са се споразумели по четири точки.

Напредъкът е характеризиран от английската медия като „ незабравим “. В същото време оставащите 6 пункта са най-трудните. Според вестник Хюриет турският външен министър Мевлюд Чавушоглу е главният медиатор. Турската медия осведоми, че съветският президент Путин се е съгласил на „ отворен канал “ със Зеленски. Подобно нещо той изрично е отхвърлял преди няколко дни. Вероятно ситуацията се е трансформирало, защото оставащите различия могат да бъдат позволени само на лидерско равнище.

Какво е реализирано?

Русия тихомълком е изоставила желанието си да в профил Зеленски от поста. Това излиза наяве откакто Русия е изоставила първичния си проект на разделянето на Украйна на федерация от така наречен „ национални републики ” /по сходство на ДНР и ЛНР/, които поотделно да бъдат подкрепяни от Русия. Подобно нещо фигурираше в проект „ а ” на съветската инвазия.

 В същото време Русия продължава да поддържа настояванията на Путин, отправени в първите дни на войната. Става въпрос за разоръжаването на Украйна, признаването на Донецк, Луганск и Крим като самостоятелни от Киев територии. Сепаратистите от ДНР и ЛНР осъществявали напън върху Москва за свързването на Крим с техните територии. По тази причина войските им са най-силно ангажирани в борбата за Мариупол.

 Очевидно има разминаване по повод и на така наречен „ разоръжаване ”.

Москва желае броят на военнослужещите в Украйна да бъде прецизно избран. Армията й да прилича тази на Австрия или Швеция /38 000 военнослужещи/, т.е. алегорично наличие. Киев отхвърля тази парадигма, а показва модела на Швейцария /144 000 военнослужещи/. В момента, съгласно американското профилирано издание GFP, украинската войска е на 22-ро място по боеспособност в света, до момента в който швейцарската е на 32-ро. В същото време българската войска е на 67-мо място.



При предходните договаряния беше реализирано единодушие всички територии, окупирани след 24 февруари да бъдат освободени от съветските войски. Сега ситуацията е друго. Тяхното наличие ще бъде обект на обособени договаряния след реализиране на помирение за преустановяване на огъня. Експерти допускат, че Русия ще желае надзор върху завършения кулоар сред Донбас и Крим, трансформирайки Азовско море във вътрешно /заради това съветската войска води борба вид „ изгорена земя – Алеппо, Грозни и други ” в Мариупол/. Отделно се допуска, че ще желае и разширението на Крим с територии, на които има извори с питейна вода и които до този миг бяха под украински надзор. Кримска област обичайно е имала проблем с питейната вода.



 Според FT Украйна ще желае изтеглянето на съветските войски на позиции от преди 24 февруари. Според осведомени също така доста мъчно украинската войска ще отстъпи и във връзка с признаването на Донбас и Крим, даже политическото управление, в лицето на Зеленски да се съгласи на някакви териториални отстъпки. В изказвания на висшия консултант на Зеленски и участник в договарянията Михайло Подоляк като че ли в предходни изявленията се прокраднаха сходни планове.

Британската медия цитира два източника, детайлно осведомени с договарянията, без да ги показва поименно, които изясняват взаимните отстъпки, осъществени до този миг. Киев се е съгласил да забрани действието на своя територия на избрани групи и организации /вероятно става въпрос за „ Азов “ и други подобни/. Преди 3 дни украинското държавно управление забрани действието на 11 партии на своя територия, които то дефинира като „ свързани с Русия “. Освен това Киев се е съгласил „ да преименува някои улици в обособени украински градове, носещи името на сътрудници на немската войска по време на ВСВ “. Вероятно става въпрос за Степан Бандера, трансформирал се в цел на съветската ненавист. Вероятно в това ще се състои и подхванатата „ денацификация “, за която упорстват руснаците.

От своя страна Русия се е съгласила да не упорства съветският да бъде приет за втори формален език на страната. Това е било задоволително за Москва, в случай че Киев анулира законите, ограничаващи потреблението му.

На този стадий, съгласно FT, съществена спънка в договарянията си остава обсаденият град Мариупол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР