Дестилериите, преработващи розов цвят, се разбраха на тричасова среща с

...
Дестилериите, преработващи розов цвят, се разбраха на тричасова среща с
Коментари Харесай

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, преработващи розов цвят, се схванаха на тричасова среща с министъра на земеделието Румен Порожанов да изкупят оптимално допустимо количество розов цвят.

Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, оповестяват от ведомството.

Дестилериите ще изкупят оптимално допустимо количество, даже и надвишавайки индустриалните си потенциали.

В момента множеството дестилерии работят на оптимални обороти като извършват договорите си с регистрирани производители. При опция и свободен размер те поеха ангажимент да изкупят и още количества, се добавя в известието на министерството.

Всички се сплотиха, че проблемите тази година са вследствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на растеж на насажденията с 22% за последните 2 година и положителни климатични условия. Освен това има и обилни количества непродадено розово масло от предходната година. Това е довело и до напън върху изкупните цени и понижението им по отношение на предишни години.

Порожанов означи, че министерството не може да дефинира изкупни цени, само че апелът му към преработвателите е да покриват себестойността и не по-малко от минимална облага за производителите.

За да бъдат подкрепени стопаните в спешната обстановка, ще бъде отпусната и държавна помощ " де минимис ". Тя обаче може да бъде предоставена единствено на регистрирани аграрни производители.

Всички участници в срещата се сплотиха за потребността от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За задачата следва да бъде квалифициран законопроект за розата, който да бъде признат с оптимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР