Десислава Атанасова нахока Цветанка Ризова заради въпросите на журналистката около

...
Десислава Атанасова нахока Цветанка Ризова заради въпросите на журналистката около
Коментари Харесай

Лице в лице с ГЕРБ: Вие се съмнявате в собствената си победа ли, г-жо Атанасова?

Десислава Атанасова нахока Цветанка Ризова поради въпросите на журналистката към двусмисленото държание на ГЕРБ по проблема с машинното гласоподаване.

" Вие чувате ли се какво говорите? ", репликира Атанасова, откакто Ризова подсети, че прословутите " машини на Мадуро " (както ГЕРБ и Движение за права и свободи ги наричат) в действителност бяха купени по социална поръчка в края на 2020 година от състав на ЦИК, в който днешните им съперници ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имаха болшинство.

По същото време страната още се управляваше от кабинета " Борисов 3 " и от 44 Народно заседание, в което ГЕРБ и " Патриотите " (+ Воля) също имаха болшинство.

Атанасова отхвърли всякаква отговорност за придобиването на машините от политическото управление на ГЕРБ, като съобщи, че Централната изборна комисия е самостоятелен орган.

" Нямате ли отговорност - нали имате членове в ЦИК - да попитате какви машини се купуват? ", попита Цветанка Ризова, с което предизвика следния разговор:

Десислава Атанасова: Ама вие чувате ли се какво говорите?

Цветанка Ризова: Чувам се доста добре. Ако аз съм излъчила някого някъде, ще го попитам за какво избира машините на Мадуро.

ДА: В самостоятелен държавен орган?

ЦР: Да, когато съм показала индивида, ще нося...

ДА: Смятате, че ние би трябвало да споделяме на държавен орган, който е самостоятелен по конституция, какво ще прави? Член първи в конституцията от дълго време отпадна и властта произлиза от народа.

ЦР: Смятам, че когато човек делегира някакво доверие на другия...

ДА: Това не е съществено.

ЦР: Добре, хората на ГЕРБ в ЦИК са били толкоз самостоятелни, че са избрали машините на Мадуро.

ДА: То се прави социална поръчка, прави се обществено разискване,...

ЦР: И избират машините на Мадуро.

ДА:... което въобще не рефлектира върху решения, взимани от Министерски съвет и Народното събрание.

ЦР: Освен че ги плащаме - те финансират тези машини.

Атанасова вярно обърна внимание, че настоящото законодателство също не е изключително финансово дейно - макар че машинното гласоподаване е наложително за голямата част от страната, ЦИК продължава да поръчва цялостен комплект хартиени бюлетини за цяла България и чужбина (половината от тях - в печатницата на ).

Тя разгласи, че не схваща " каква е тая нервност " - т.е. решението на Политическа партия и Демократична България да изоставен пленарната зала след прокараните в непрекъснато съвещание на Правната комисия промени... и още веднъж се оказа " сюрпризирана " от въпроса на водещата.

" Ако виждате, че това пречи на работата на Народното събрание, за какво не изтеглите този законопроект, с цел да започнете изначало и да решите проблемите на хората? ", попита Ризова, откакто към този момент беше изслушала депутатката от ГЕРБ да изброява всевъзможни по-сериозни тематики от измененията в Изборния кодекс (липса на бюджет, липса на кабинет, войната в Украйна, Шенген, инфлация и др.).

" Те (ДБ и ПП) имат истерична реакция, вие имате инатлива реакция да разглеждате Изборния кодекс ", разяснява Ризова.

" Моля?... Вие ме изненадвате с въпросите си през днешния ден ", беше отговорът на Атанасова.

Тя реши да върне лентата обратно до 45 Народно заседание, което " на Разпети петък " одобри наложителното машинно гласоподаване (заради изтичащото време след несполучливите мандати) и го даде за образец като неприятна процедура, на която " нито една медия не е реагирала " - само че не изясни за какво в този момент ГЕРБ повтаря грешките на останалите партии.

Последва още по-сюрреалистичен разговор, откакто Атанасова извади елементарна флашка и стартира да разпитва Ризова.

ДА: Вие по какъв начин смятате - какво има в тая флашка?

ЦР: Не ви знам флашките. Кажете какво има в тая флашка.

ДА: Тази флашка може да съдържа всякаква информация. Но отговорът " не ви знам флашките " би си задал всеки гласоподавател, който вижда, че поради една такава флашка е нервността, на която сме очевидци.

ЦР: Вие се съмнявате в личната си победа ли, г-жо Атанасова?

ДА: Ние не се съмняваме в себе си в никакъв случай. Каквито задължения сме поели пред нашите гласоподаватели, ние сме ги спазили.

ЦР: Казвате, че се съмнявате във вълшебната флашка. Вие сте първа политическа мощ и разумно ви запитвам дали се съмнявате в собствнеат аси победа.

ДА: Българските жители се съмняват само в машинното гласоподаване. Кой генерира кода, кой държи флашките. Помните ли, че тези машини бяха в някакъв склад, в който никой не знае. Бюлетините се отпечатват по поръчка на Българска народна банка, те са предпазени. Тях физически можеш да ги преброиш.

ЦР: И като е надраскано нещо от горната страна, по какъв начин я броиш? Като невалидна бюлетина.

ДА: Момент... Как може да осъществите правосъден надзор на тази флашка? Не можете. Не можете. Бюлетините може да се преброят наново.

ЦР: Има разписки, които оставяме в урната. Те нали не изчезват след изборния ден? Ако някой се съмнява в резултата, даден от машината, би могъл да види какво се съдържа в урната.

Тук Атанасова не съумя да откри различен мотив, с изключение на да върне назад към тезата " дано жителите да решат по какъв начин да гласоподават ".

Промените в Изборния кодекс по този начин или другояче бяха отсрочени след публичния напън - чака се те да влязат в дневния ред на Народното събрание в сряда или четвъртък през идната седмица.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР