Деси ВЕЛЕВАВъпреки рекордния бюджет, който Столичната община залага за тази

...
Деси ВЕЛЕВАВъпреки рекордния бюджет, който Столичната община залага за тази
Коментари Харесай

София няма пари за детски градини, чака 200 млн. лева от държавата

Деси ВЕЛЕВА

Въпреки рекордния бюджет, който Столичната община залага за тази година, тя още веднъж ще разчита главно на страната за създаване на детски градини. Това стана ясно от приложените описи към финансовия документ, който ще бъде дискутиран на публично разискване през идната седмица.
Преди ден от кметството оповестиха параметрите на бюджета, като той ще бъде с 200 млн. лв. повече от миналогодишния или малко над 2 милиарда лв.. В него са заложени 41 млн. лв. общински средства за довършването на 28 нови здания и основно на пристройки към съществуващи детски градини. От спомагателен лист обаче излиза наяве, че Столичната община е подготвена още тази година да стартира градеж на 14 нови здания на забавачки, две - на учебни заведения, а 30 съществуващи градини и ясли и 2 учебни заведения да бъдат достроени, разширени или реконструирани.
Изненадваща е оповестената висока степен на планова подготвеност за всички тях, в случай, че години наред от " Московска " 33 действаха много постепенно за обезпечаване тук-там за хилядите чакащи деца. Сега обаче от общината разчитат на огромен дял от плануваните в централния бюджет 70 млн. лв. за детски градини в цялата страна.
За да се осъществят всички заложени планове, ще са нужни близо 200 млн. лв., както разгласи и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов при представянето на бюджета. Изцяло новите здания на 14 забавачки ще костват към 85 млн. лв., като минимум разноски се плануват за градеж в с. Кокаляне - 3,2 млн. лв., а най-вече - в регион " Изгрев ". За двете нови учебни заведения ще са нужни 18 млн. лв., като те ще се построят в " Студентски град " и в " Манастирски ливади-запад ".

Кметът на " Изгрев ": Градът не е единствено жълтите павета

Кметът на столичния регион " Изгрев " доктор Делян Георгиев изиска действителна децентрализация на бюджетите и най-малко % от налозите на живеещите в даден регион да остава за районната администрация. Това написа той в писмо до Столичния общински съвет и до кмета Йорданка Фандъкова. В него доктор Георгиев напомня, че при откриването на предизборната акция за кмет Фандъкова е декларирала, че приоритет за нея към този момент ще са кварталите, а лозунгът на болшинството в СОС към този момент трета година е " Влизаме в кварталите ". " Реалното осъществяване на тези поръчки всички ние, районните кметове, към момента чакаме ", разяснява Делян Георгиев. Той приканва да се ремонтират вътрешнокварталните улици, да се оправят тротоарите, да се подмени осветлението, да се провиснал пари за ремонт на детските площадки. В " Изгрев " има над 90, а със средствата, които получава, регионът може да ремонтира по една на година.
" Гражданите на София към този момент години наред ни споделят: " Градът не е единствено жълтите павета ". В показания проектобюджет виждаме още от същото, а е време за действителна смяна ", безапелационен е районният кмет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР