Деси ВЕЛЕВАПрез следващите три дни българите ще придадат най-красивия облик

...
Деси ВЕЛЕВАПрез следващите три дни българите ще придадат най-красивия облик
Коментари Харесай

Мартеницата - бижуто на българската традиция

Деси ВЕЛЕВА

През идващите три дни българите ще придадат най-красивия образ на своята татковина, на който въобще са способни. Страната ще се оцвети в три основи багри в две комбинации. Бяло и алено от седмици красят улици и площади. Бяло, зелено и алено ще господства за Националния празник 3 март.

В дните преди най-българските празници - Баба Марта и Освобождението, цялата страна се трансформира в работилница. Но не онази, студената - на Дядо Коледа, която бълва играчки за послушните деца. А друга - по-топла фабрика, сгрята от духа на традициите, на предишното, на добре защитаваното завещание, в която всеки може да покаже уменията си. В десетки работилнички сръчни и не толкоз сръчни детски ръчички кръстосват конци и прежда, с цел да изработят дълговечните български знаци.

За доста хора обаче плетенето не е единствено доброволна активност, а работа, метод да изкарат малко пари. Затова по пазари, тротоари, молове като всяка година се продават разнообразни мостри на мартенското изкуство - от елементарни гривни през комплицирани плетеници до декоративни композиции.

За поредна година доста купувачи се питат дали и този път китайските мартеници ще изместят нашенските, ръчно направени знаци, в които е вложен доста труд и страст. Малко продавачи обаче признават, че продукцията им е задгранична и не постоянно е елементарно да се разпознае. Има и такива, които популяризират стоката си с думите: " Мартеници на едро с китайски цени ".

В залетия с ширпотреба пазар въпреки всичко се промъкват и майсторите на обичайното българско изкуство. Не е мъчно човек да се ориентира кои са те. Авторовата продукция е от качествени и естествени материали - най-много вълна, участват обичайни детайли в украсата и постоянно са по-скъпи от създадените по шаблон. Вещите в занаята могат да изкусурят с обич и самообладание мартеници в разнородни форми - цветя, фигури, гривни, брошки, огърлици. Техните творби се отличават с точност и автентичност. И сигурно си костват парите.

Колкото и да са ценени ръчните изработки, за децата остават най-тачени пластмасовите фигурки на обичани анимационни герои, цели кукли, фигури на животни, Пижо и Пенда.

През последните години набират мощ всевъзможни нови и истински формати на знаците за здраве, които да привлекат повече клиенти. Такива са, да вземем за пример, мартениците за посаждане. Те се създават напълно ръчно от естествени разградими материали. Обикновено са вид " брошка ", в която са вградени същински семена. След като минат празничните дни, мартеницата отива на дървото, а семената - в пръстта, от която ще изникне цвете.

Кичът също не подминава пазара на мартеници. Като всяка година, измежду червено-бялото царство на традиционализма изпъкват и цикламени, сини, зеленикави и всевъзможни блестящи образци какво не трябва да се носи на 1 март. Принцеси с крещящи рокли, безвкусни табелки със зодиакални знаци, шарени плюшени играчки постоянно шокират търсачите на подарък на празника.

Най-важното е, че има всичко за всеки и изборът е необхватен. Най-простите шнурчета на повече бройки се продават и по 10-20 стотинки. По-скъпи са мартениците за закичване, които варират от 2 до 5-6 лв.. В този ценови диапазон са да вземем за пример плетени гривни с имена. След тях се подреждат по-специфичните украси - гердани, комплекти от цели композиции, облечени в червено-бели платове дървени лъжици, моливи, подкови, животинчета или цели пана. Първенство по цена държат огромните кукли с облика на Баба Марта, които доближават до 40-45 лв..

Интересни обстоятелства

- По мотив Баба Марта на 1 март 2011 година, посредством приложението си Гугъл Doodle, логото на търсачката е изписано с преплетени бели и червени конци и е разкрасено с червен и бял пискюл.

- Мърцишор е сходен на oбичая на българската мартеница в Румъния. Едно малко бижу, направено от сплетени бели и червени конци, е особено за традицията в Румъния и Молдова.

- Ранните писмени извори, отнасящи се до трако-елинската античност, посочват предците на мартениците ейресионе. Те съставляват клончета, накичени с бели и червени вълнени конци.

- Мартеничката в никакъв случай не се хвърля, тъй като се има вяра, че в случай че човек го направи, ще изхвърли и шанса си.

- Мартеницата се връзва за здраве и плодовитост. По нея девойките могат да познаят и какъв ще бъде момъкът, за който ще се омъжат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР