Десетки загинали в горските пожари на Хаваите, Байдън обяви „голямо бедствие“

...
Бързо развиващи се горски пожари взеха най-малко 36 жертви в
Коментари Харесай

Бързо развиващи се горски пожари взеха най-малко 36 жертви в американския туристически рай на Хаваите, където спасителите се надпреварваха в четвъртък, за да евакуират повече хора от най-тежко засегнатия остров Мауи.

Пожари на западния бряг на Мауи, подхранвани от силни ветрове от ураган, преминаващ на юг, избухнаха във вторник и бързо погълнаха крайбрежния град Лахайна.

Бързо движещите се пламъци принудиха мнозина да избягат в океана да избягат, казаха служители.

Президентът Джо Байдън обяви пожарите за „голямо бедствие“ и отблокира федералната помощ за усилията за подпомагане, тъй като жителите казаха, че се нуждаят от повече помощ и се опасяваха, че ще отнеме години, докато градът се възстанови.

Командирът на бреговата охрана на САЩ Аджа Къркси каза пред CNN, че първоначалните доклади сочат, че "има около 100, които е трябвало да влязат във водата."

Къркси каза, че хеликоптерите, изпратени в района, са били изправени пред изключително ниска видимост поради дима, но кораб на бреговата охрана успяха да извадят повече от 50 души от водата.

„Това беше наистина бързо развиваща се сцена и доста мъчителна за жертвите, които трябваше да скочат във водата“, добави тя.

За жителката Кекоа Лансфорд, официалният отговор липсваше.

„Ние изтегляме хора... Опитваме се да спасим живота на хората и чувствам, че не получаваме помощта, от която се нуждаем“, каза Лансфорд пред CBS.

“ Все още намираме мъртви тела във водата, плаващи и по стената."

Въздушни снимки на Лахайна, която е била столица на Хавайското кралство в началото на 19 век, показват цели блокове, превърнати в пепел.

Длъжностни лица казаха, че е потвърдена смъртта на 36 души, като се очаква броят им да нарасне, тъй като издирването продължава.

„Със загубени животи и унищожени имоти, ние скърбим един за друг през това неутешимо време“, каза кметът Ричард Бисен във видео, публикувано във Facebook.

„В следващите дни ние ще бъдем по-силни като ( общност)..." добави той, „докато възстановяваме с устойчивост и алоха."

Евакуации

Хиляди хора бяха евакуирани от Мауи, с планове за още полети от главното летище в Кахулуи в четвъртък.

Окръг Мауи поиска посетителите да напуснат "възможно най-скоро" и е организирал автобуси за преместване на евакуираните от приютите до летището.

Първият респондент, който беше в града, след като пожарът премина през него описва сцена на опустошение.

„Докато шофирате по пътя... както и да го гледате, това е честно казано просто развалина“, каза човекът пред АФП при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с пресата.

„С колко имаше овъглени материали... Не мисля, че има много живи там."

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн се връщаше рано от пътуване, за да се справи с кризата.

В четвъртък Байдън обяви "голямо бедствие " в Хавай и издаде декларация, поискана от Грийн, която ще деблокира федералната спешна помощ, за да допълни усилията на щата, както за отделни лица, така и за местните власти.

Призив за извънредна ситуация в областта на климата

Пожари избухнаха и на Хавайските острови Голям остров, но местните заповеди за евакуация бяха отменени късно в сряда.

Щатският шеф на туризма Джими Токиока призна трагедията, но повтори, че „останалата част от Хавай е отворена.“

С преминаването на урагана към южната част на Хавай, силните ветрове и сухата растителност разпалиха пламъците.

Томас Смит, професор от Лондонското училище по икономика, каза, че докато горските пожари не са необичайни в Хавай, пламъците тази година "изгарят по-голяма площ от обикновено и поведението на огъня е екстремно, с бързи темпове на разпространение и големи пламъци".

Пожарите на Хавайските острови следват други екстремни метеорологични явления това лято в Северна Америка, с рекордни горски пожари, които все още горят в цяла Канада, и голяма гореща вълна, изгаряща югозападната част на САЩ.

С нарастването на глобалните температури с течение на времето се прогнозират горещи вълни да стават по-чести, с повишена сухота поради променящите се модели на валежите, създаващи идеални условия за храсти или горски пожари.

Някои призовават Байдън да обяви национално извънредно положение, свързано с изменението на климата, за да получи достъп до повече административни правомощия за справяне с кризата .

Когато го попитаха в четвъртък дали горските пожари на Хаваите са променили мнението на президента по въпроса, служителят на Белия дом Джон Кърби каза пред CNN, че все още не е взето решение.

„Тези горски пожари и всички тежки бури, които продължаваме да видим определено са причинени в резултат на това, което се случва с покачващите се температури по целия свят и затова трябва да се отнасяме сериозно към това."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР