Десетки врачански земеделски производители протестираха днес със селскостопанска техника на

...
Десетки врачански земеделски производители протестираха днес със селскостопанска техника на
Коментари Харесай

Десетки врачански фермери протестираха с техника на обходния път на Враца

Десетки врачански аграрни производители стачкуваха през днешния ден със селскостопанска техника на обходния път на Враца на основен Е-79, път I-1, против нерегламентирания импорт на зърно от Украйна.
Протестът е проведен от Врачанския съюз на зърнопроизводителите и е в поддръжка на националния митинг и митингите на аграрни производители в Европейския съюз, които се организират през днешния ден.

Повече от 50 трактора и зърновози прекосяваха на муден ход по кръговото кръстовище на основния път с пътя за Оряхово и Козлодуй, и затрудниха придвижването за към 20 минути. На тракторите бяха сложени плакати „ Българска храна без ГМО, пестициди и радиация “, „ Фермери за бъдеще “, „ За чиста българска храна “ и други, както и националният байрак.

На четирите изхода от кръстовището се образуваха опашки от изчакващи коли, само че водачите търпеливо и солидарно изчакаха края на митинга. Протестиращите пропуснаха свободното прекосяване на кола за спешна помощ. Полицейски екипи охраняваха митинга и контролираха придвижването.

В митинга вземат участие всички аграрни производители, които желаят да ни поддържат, не са съгласни с политиката на нашето държавно управление и на Европейския съюз (ЕС) и са против този нерегламентиран импорт от Украйна, сподели за Българска телеграфна агенция Румяна Ангелова, ръководител на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. Тя добави, че украинското зърно се внася без фитосанитарен надзор и не е ясно до каква степен дава отговор на европейските стандарти, които са наложителни за българските зърнопроизводители. Това зърно е по-евтино, тъй като е създадено без да се преценява с високите стандарти на Европейски Съюз, а нашите хранилища са цялостни, само че цената е по-висока и нашата продукция не се изкупува от търговците, изясни Ангелова.

По думите й българските производители създават задоволително зърно за страната. Тази година реколтата от пшеница във Врачанско е по-малко поради сушата – към 300 кг от декар, само че качеството на зърното е доста високо. По-ниски са добивите и от слънчоглед, същото се чака и за царевицата, която към този момент се жъне, описа Румяна Ангелова. Добивите от царевица са към 100-150 кг от декар, посочи тя.         
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР