Десетки варненски творци излязоха с официална позиция, с която искат

...
Десетки варненски творци излязоха с официална позиция, с която искат
Коментари Харесай

Творците на Варна не искат общината да издържа медии с парите за култура

Десетки варненски създатели излязоха с публична позиция, с която желаят парите от фонд „ Култура “ на Община Варна да не бъдат разпределяне на медии, освен това без каквото и да е условие те да се употребяват за културни стратегии. В отворено писмо до общината, културното министерство и еврокомисаря Мария Габриел те декларират също така, че на фона на рекордния локален бюджет, който следва да бъде гласуван в сряда, фонд „ Култура “ резервира същия си размер като през последните 5 години.  Това на процедура е орязване на разноските за културния живот на Варна.

„ Петел “ не един път е писал през годините за порочната процедура да се заплаща на медии – държавни и частни, малките екрани, радиа и интернет уеб сайтове, което се трансформира в запазена марка на ръководството на ГЕРБ и кмета Иван Портних. Сега против нея се изправят и най-известните представители на културата във Варна, защото заплащането на така наречен „ медийни снабдители “ непосредствено орязва финансирането на техните креативен начинания.

Под писмото, с което се желае преразглеждане на бюджета и разпоредбите на общинския фонд „ Култура “ са се подписали артистът Симеон Лютаков, художникът Димитър Трайчев, доста музиканти като Стоян Роянов Я-Я, Страцимир Павлов, Димитър и Нейко Бодурови и Велислав Стоянов, писателят Захари Карабашлиев и доста уредници на фестивали и културни пространства.

Ето какви са изводите за действителната обстановка на варненската просвета и ролята на общината в нея, които вършат създателите:

„ 1. Средствата за просвета и културни планове в Община Варна се понижават фрапантно, с над 30 % по отношение на 2021 година

2. Допуска се финансирането на медии от страна на Община Варна, с което се нарушават правилата на бистрота, равнопоставеност и независимост на словото на медийния пазар в нашия град.

3. Част от хората, които се наемат да правят оценка и утвърждават претендентите и техните планове в границите на Фонд „ Култура “ ( против възнаграждение в размер на към 50 000 лева, по информация от доклада на Фонд „ Култура “ за 2021 г.) не имат нужната подготовка, експертиза и на практика опит да правят тази работа.

 

Искаме да зададем следните въпроси:

1. В положение ли е Община Варна в лицето на упълномощените и назначени за това лица, да показа пред обществеността на града своята визия и тактика за развиване на Културата и културния живот в града през идващите 10 години?

2. В положение ли е Община Варна в лицето на упълномощените и назначени за това лица, да показа пред обществеността на града своят проект за деяние за развиване на културата и културния живот в града през идващите 5 години?

3. Кой може да даде и ще даде ли явен отговор за какво разноските за Култура в Община Варна са с минимален дял в общия бюджет?

4. Защо представители на културния бранш, в това число културни оператори, свободни актьори, създатели, неправителствени организации, представители на сдружения и други неофициални организации, не се канят и включват в разискванията на тематики, касаещи развиването на културния живот в града.

5. В унисон със актуалните трендове за осъществяване на културни събития и реализирането на културни артикули, както в Европа, по този начин и в други градове на страната така наречен Фестивален туризъм, смята ли Община Варна, че в календара на събитията през последните години, участва културен

артикул, който е в положение да генерира и притегля публики, които да посещават града точно в тази връзка. Може ли да бъде регистрирано събитие, което в границите на няколко дни е в положение да притегли доходи в града, надвишаващи неведнъж общия бюджет на Фонд „ Култура “? Ако има

такова събитие, кое е то? Ако няма – за какво?

 

Искания от наша страна:

1/ Преразглеждане на Устройствения устав на Фонд „ Култура “ към Община Варна и нанасяне на промени, които заобикалят описаните нагоре спорове на ползи, преди той да бъде гласуван на Общински съвет.

2/ Провеждане на ново, целеустремено съвещание на ПК „ Култура и духовно развиване “, за разискване на всички промени в правилника на Фонд „ Култура “ в така наречен спорен режим, с присъединяване на заинтригувана част от представителите на културния бранш в град Варна.

3/ Увеличаване на размера на Фонд „ Култура “ с мин. 200 000 лева, т.е. 1 200 000 лева за 2022 година

4/ Премахване на направление 4.3.МЕДИИ от състава на Фонд „ Култура “ и допускането на медийните оператори да аплайват по общия ред с всички останали културни оператори. “

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР