Десетки ухапани, спасение нямаКметове признават, че трудно се борят с

...
Десетки ухапани, спасение нямаКметове признават, че трудно се борят с
Коментари Харесай

Кърлежи нападнаха цялата държавата

Десетки ухапани, избавление няма
Кметове признават, че мъчно се борят с напастта

В София гадините пъплят на всички места, хората ги намират и пренесени в домовете си

Кърлежи налазиха страната, а всеки ден нахапани деца и възрастни чакат пред педиатричните и незабавните кабинети.

Гадините пъплят освен из високи неокосени треви, само че и ниските клони на шубраци и дървета, и по този начин елементарно се трансферират върху хората, оплакаха се пред “Труд news ” читатели от цялата страна. Косенето изостава, както и пръскането против нездравословните кръвопийци, безапелационни са те.

Тежка е обстановката в столицата, където има десетки ухапани дневно. Сигнал за взрив на кърлежи към кмета Йорданка Фандъкова изпратиха общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация и желаеха незабавни ограничения, с цел да се овладее обстановката, а зам.-кметът по екология Десислава Билева изясни пред “Труд news ”, че ще се коси и пръска до дупка (виж карето).

На този декор от районни администрации признават, че се мъчат да се оправят със обстановката. Заради дъждовете тази година косят за повторно в границите на този месец, а пръскането за гадините е било единствено един път, само че то е в пълномощията на огромната община.

В “Младост ” да вземем за пример по график имат единствено 3 пъти косене за сезона, а към този момент са към края на второто - компаниите, наети за това, не смогват с техника и личен състав, както се случва и на други места в страната.

Тревата сред блоковете стига до над коляното. А какъв брой кърлежа пъплят в нея, знаят най-добре стопаните на домашните кучета, които споделят, че на всяка разходка смъкват по няколко, полазили животните им. Оплакват се, че намират кърлежи и в домовете си - евентуално пренесени от самите тях и от кучетата им, откакто са били на открито. А даже и да е окосено, кърлежите отново са заплаха, тъй като се въдят на всички места, в това число в ниските клони на шубраци и дървета, а до момента Столичната община е направила единствено едно напръскване против тях.

“При първото косене спазихме графика, подаден от Столична община. В началото даже имаше мнения в обществените мрежи, че сме почнали, още до момента в който тревата е ниска, само че площите, които поддържа районната администрация, са над 1300 дка и е належащо време да се окосят. Сега сме в средата на второ косене, което по отношение на предходната година започнахме с десетина дни по-рано. Обработени са парк “Сухото дере ”, кв. “Полигона ”, кв. “Горубляне ”, кв. “Експериментален ”, ж. к. “Младост ” 1А. Сега се коси в ж. к. “Младост ” 3, където тази седмица чакам да приключим и служащите да стартират “Младост ” 2. След това косачите ще влязат в “Младост ” 1, “Младост ” 4 и още веднъж в парк “Сухото дере ”, като чакам графикът да бъде спазен. Веднага по-късно ще стартираме трето косене, тъй като редуването на дъжд и слънце кара тревата да пораства доста бързо ”, изясни пред “Труд news ” зам.-кметът на “Младост ” Владимир Клисуров.

В “Люлин ” също върви второ косене, което е по-рано от миналогодишното. Там плануват да има и трето, и четвърто, изясни пред “Труд news ” кметът на региона Милко Младенов.

В страната картината е сходна, като тук-там се борят с изключение на с кърлежи и с бълхи, и със змии поради избуялата трева. Специалистите и лекарите поучават сами да се пазим, като не вървим из тях и като наложително носим светли облекла, на които гадините личат, щом ни полазят.
Десислава Билева, зам.-кмет на Столичната община по екология пред „ Труд news ”: Ще пръскаме изключително от събота


Въпреки че тази година обработките бяха стартирани по-рано спрямо други години, е планувано и в допълнение напръскване против кърлежи. Обикновено тази обработка се прави 2 пъти - един път през април и един път през септември. СРЗИ ни даде наставление да създадем обработките по-рано, поради дъждовната пролет. Ние започнахме още на 23 март и до 20 април приключихме, преди косенето на площите. Провежда се периодически мониторинг, като дружно с РЗИ вършим ексклузивен надзор по избрани места и през юни ще пръскаме още един път - това е напълно наша самодейност. Планираме в събота изключително да се обработи Южен парк, надяваме се да не вали, тъй като по протокол, в случай че се пръска и до 24 часа има още веднъж дъжд, резултатът е нулев. Препаратите против кърлежи имат съответното позволение за прилагане и са регистрирани в Министерство на здравеопазването. Освен това ще се коси колкото се постанова тази година. Правим инспекция по какъв начин се правят дейностите по кварталите, което е отговорност на районните кметове.


Проф. Тодор Кантарджиев: Не мажете с йод мястото на проникването


Има растеж на случаите на ухапани от кърлежи. При захапване от кърлеж, най-важно е незабавно да бъде свален кърлежът и да се направи профилактика посредством еднократно взимане на доза антибиотик, с цел да се понижи опцията да се развие инфекцията.

Няма увеличение случаите на Лаймската болест. От началото на годината те са към 30. Пет пък са случаите на Марсилска тресчица.

Най-важното е да не се върви в тревните площи. Децата не би трябвало да се пускат да играят в тревата, а в случай че са играли там, по-късно незабавно би трябвало да бъдат тествани за кърлежи, посочи професорът.

Като се махне кърлежът, не би трябвало да се употребява йод. Това е по този начин, тъй като няколко дни след захапване би трябвало да се следи мястото - да не настъпи зачервяване, отичане или друга реакция. Не е нужна и инжекция за тетанус, каквато се предлага в някои болнични заведения.

Данни на РЗИ в морската столица
50 ухапани за седмица във Варна


Първата всеобща обработка на публичните тревни площи във Варна е пред край, следва втора.

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Сериозен растеж на ухапаните от кърлежи варненци регистрира РЗИ. За последната седмица помощ след офанзива на рисковите акари са потърсили 50 души, при 33 за миналата. През последните дни бе регистриран е и първият за сезона случай на лаймска болест, която кърлежите придвижват.

През целия април общинското сдружение “ДДД ” обработи срещу вредителите поетапно всички паркове и градинки, като до дни ще завърши пръскането и в дворовете на забавачките и учебните заведения. Предстои втора всеобща обработка на тревните площи в публичните места, а в това време компанията реагира и на подадени сигнали.

Картината не е необикновена за сезона - всяка година най-вече ухапани има от април доникъде на юни, а през тази случаите порастват поради влажното време, което води до взрив на популацията на кърлежите, настояват персонални лекари. Според тях действителният брой на ухапаните постоянно е много по-голям от регистрирания от РЗИ, тъй като доста пострадали сами съумяват да извадят кърлежа вкъщи.

От началото на април
С дрон пръскат в Бургас
Ухапано дете в забавачка



В Бургас обработката не е серпантина, като се употребява и дрон, споделиха от Дезинфекционна станция.

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Сигнал за ухапано от кърлеж дете е имало досега в Дезинфекционна станция Бургас, при започване на април. Малчуганът е бил на детска градина, когато кърлежът бил видян, впит в детето. Не е несъмнено дали случаят с ухапването е станал в забавачката, тъй като децата вървят и по паркове, и улици, излизат отвън града, споделиха от станцията. Експертите са реагирали незабавно след сигнала - “Отидохме и обработихме площите ”, споделиха те.

В Бургас, от началото на април и сега, по график, се обработва на всички места - пръска се против кърлежи и комари, и се коси тревата. Поради многото дъждове, в този момент - през май се коси за повторно.

Първото косене на паркове и междублокови пространства беше през април. През ранната пролет са направени ларвицидни обработки против комари, оповестиха от Общината. Пръскането и косенето не престават и сега, а с графика са осведомени жителите на комплексите. Обработва се с автомобил и с дрон, споделиха от Дезинфекционна станция - Бургас.

От Инфекциозното поделение на държавната болница УМБАЛ, разясниха, че досега не са приемали ухапани от кърлежи пациенти с затруднения - примерно хеморагична тресчица.

Развъдили са се и змии, алармират гъбари
Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Проблем ни е косенето, нямаме хора и техника
Светлана Василева
ТРУД NEWS, Благоевград



Признавам, че имаме проблем в битката с кърлежите. Но не съумяваме да се оправим с косенето на треви в общината. Заради падналите дъждове растителността е избуяла, а не ни доближава работна ръка, с цел да се коси по-бързо. Не можем да наемем хора по краткотрайната претовареност заради липса на бюджет и финанси. Нямаме и техника, тя е остаряла, в този момент ще наемаме в допълнение трактор. От тук идва и казусът, че още не сме почнали да пръскаме против кърлежи ”, разяснява тематиката кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той даде обещание до броени дни да се позволи въпроса.

В момента няма взрив на ухапани хора от кърлежи, които да са минали през лекарските кабинети. Но хората знаят, че тревата е висока и сами се пазят. Майките с деца посещават единствено детските площадки. Доста притежатели на кучета се жалват, че на всяка разходка, вадят по три-четири кърлежи по-късно. Нищо не пази от забиване на гадините.

Във високите треви в покрайнините на Благоевград са се развъдили и много змии, алармираха възрастни хора, които вървят по тези места, с цел да берат гъби и коприва.

Обработени са към 44 детски площадки в града
Във Велико Търново пропищяха и от бълхи
Веселина Ангелова
ТРУД NEWS, Велико Търново

През последните седмици времето е причина за взрива на кърлежи, само че и на бълхи във Велико Търново. Особено постоянно кърлежи ще откриете в зелени площи, терени, гори, ливади, места с висока растителност, шубраци, храсталаци и шумаци. За това предизвестяват медици от остарялата столица.

Заради това още преди седмица общинската администрация предприе ограничения и стартира изцяло отнасяне на паркове, зелени площи и детски площадки против нашествието на бълхи и кърлежи.

Обработката на тревните пространства се прави по график.

“До 31 май ще бъдат напръскани всички паркове в обособените квартали, дворовете на детските градини и яслите във Велико Търново, дружно с площите към обществени услуги и детски градини в обитаемоте места от общината. Вече са обработени регионите към 44 детски площадки в града ”, осведомят от кметската администрация.

От “Дезинфекционната станция - БГ ” напомнят, че е належащо времето да бъде безшумно и изсъхнало. Тревните площи са авансово окосени, обработените терени ще бъдат маркирани със стикери.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР