Десетки семейства в Пловдив останаха излъгани, че техните жилища ще

...
Десетки семейства в Пловдив останаха излъгани, че техните жилища ще
Коментари Харесай

Три блока с пръст в уста - отпаднаха от санирането

Десетки фамилии в Пловдив останаха излъгани, че техните жилища ще бъдат санирани гратис със средствата по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Безвъзмездната финансова помощ от Европейски Съюз е в размер на 18 млн. лв. и се дава за енергийната успеваемост на жилищни здания. Собствениците на жилищата в трите блока на ул. „ Презвитер Козма ” 23-29, които се намират в регион „ Централен ” зад някогашния ресторант „ Стадиона ”, са подали документите през 2016 година, изпълнили са всички условия за кандидатстване, посочени в програмата, само че са получили отвод за поправки от Община Пловдив с претекст, че не дават отговор на критериите.

„ Разочаровани сме, тъй като администрацията постъпи извънредно незаслужено с нас.

Критериите, оповестени в началото, бяха изменени внезапно и неточно по предписание на кмета Иван Тотев. Такъв авторитаризъм не е имало и при Тодор Живков ", разяснява пред репортера на " Марица " домоуправителят Денка Тодорова, която взе участие в управлението на сдружението. Жената е инженер по специалност, работила е 35 години в Окръжен национален съвет, в този момент е пенсионерка. Възмутена е, че администрацията се разпорежда с европейските пари при цялостно затъмнение.

През 2016 година в блоковете на ул. " Презвитер Козма ", както и в останалите в " Централен ", получили покана от районния кмет Георги Стаменов да аплайват за саниране по Оперативна програма " Региони в напредък ". Условието било постройките да имат над шест жилища. " В напътствията беше посочено, че е желателно блоковете да бъдат групирани, по тази причина се обединихме 3 блока с по два входа и по 18 жилището. Набавихме всички нужни документи, които бяха доста, и досието тежеше 1,5 кг. През май 2016 година ги занесохме в кметството на " Централен ". Там преглеждаха преписките и ги изпращаха в огромната Община. През 2017 година всички ние, представители на над 100 сдружения, бяхме събрани в Дома на културата " Борис Христов ", където ни обясниха, че не престават работата и

ще ни поканят за подписване на контракти.

Но мина и 2017 година, след което се оказва, че по разпореждането на кмета саниране ще се прави на постройки на Главната, в " Капана " и в Стария град, които не са кандидатствали ", описа Денка Тодорова.

Според новите критерии постройките би трябвало да отговорят на пет условия - да има осъществено техническо проучване за енергийна успеваемост, принос за възобновяване и развиване на зона за влияние, принос към възобновяване и развиване на груповите културни полезности, статут на културна полезност, поради се взима и броят обекти в постройката, които се дефинират по формула. Трите блока се оказват отвън класацията с 0,3 точки, тъй като Община Пловдив желае да бъдат санирани най-вече паметниците на културата. Това в средата на тази година бе оповестено и от кмета.

" Нямаме нищо срещу архитектурно-историческият център на Пловдив да наподобява по-добре, въпреки че не знам по какъв начин могат да бъдат санирани постройките със статут на паметниците на културата. Нямаше да възразяваме, в случай че тези правила бяха оповестени още първоначално, през 2016 година. Но те са изменени безогледно, откакто сме оформили и подали документите ", твърди Тодорова.

На 16 юни тази година сдружението внася послание до кмета с подписи на тримата домоуправители, в което питат за какво критериите са изменени. Отговор на това писмо от Община Пловдив няма и до през днешния ден.

Работим, само че сме на опашката

Зам.-кметът инж. Димитър Кацарски, който управлява санирането, твърди, че комисията интензивно работи, преписките са доста и всеки заинтригуван може да получи информация.

При санирането на блоковете по Националната стратегия за енергийна успеваемост Пловдив остана надалеч след огромните градове. За съпоставяне - в по-малкия Бургас по тази стратегия са ремонтирани 197 здания, а в Пловдив занапред се чака да станат 77, от които половината не са приключени. Подобен резултат се задава и при санирането с европейските пари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР