Десетки са делата, целящи забрана на републиканеца да се бори

...
Десетки са делата, целящи забрана на републиканеца да се бори
Коментари Харесай

Тръмп остава в бюлетината на Илинойс за изборите през 2024 г.

Десетки са делата, целящи възбрана на републиканеца да се бори за президентския пост, само че триумф по тях имаше единствено за Колорадо и Мейн
Избирателната комисия на щата Илинойс остави името на претендента за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп в бюлетината за първичните избори, които ще бъдат създадени там.

Това решение беше взето седмица преди Върховният съд на Съединени американски щати да организира чувания по отношение на ролята на Тръмп в офанзивата против Конгреса, осъществена на 6 януари 2021 година и дали това го дисквалифицира от присъединяване в президентските избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението на изборната комисия на Илинойс е било взето единомислещо, след чуване на юридически съветник на локалните управляващи, пенсиониран арбитър и републиканец, по отношение на това дали Тръмп може да се кандидатира за президентската номинация на републиканците. Консултантът установил, че предоминират доказателствата, които демонстрират, че Тръмп не може да бъде повдигнат като претендент за президентския пост, тъй като е нарушил конституционна възбрана, въведена против тези, които са били въвлечени в протест, да заемат избираема служба.

Но консултантът предложил на изборната комисия на Илинойс да остави на Върховния съд да се произнесе по въпроса. В сходство с тези рекомендации осемте членове на комисията решили, че ще оставят името на Тръмп в изборната бюлетина, тъй като нямат компетенцията да се произнасят по въпрос, касаещ нарушавания на конституцията на страната.

Идната седмица Върховният съд по график ще изслуша причините по обжалването на Тръмп на решението на управляващите на щата Колорадо да го разгласят като неспособен за издигане за претендент за президент.

Най-висшата американска правосъдна инстанция в никакъв случай не се е произнасял по случай, касаещ раздел 3 от 14-ата корекция на конституцията, призната през 1868 година, с цел да попречи на някогашни конфедералисти да се върнат на власт след Гражданската война. Според някои адвокати тази наредба се ползва и за случая на Тръмп поради ролята му в опита за катурване на резултатите от президентските избори през 2020 година и поради това, че той е окуражил свои последователи да щурмуват Конгреса в деня, в който там се валидираше успеха на демократа Джо Байдън на президентския избор.

В страната бяха заведени десетки каузи, целящи възбраната на Тръмп да се бори за президентския пост по силата на раздел 3 от 14-ата корекция на конституцията. Но казусът в Колорадо беше единственият съумял в съда. В другите случаи съдилищата или изборните комисии отхвърлиха исковете с причините, че нямат юрисдикцията да се произнасят по въпрос, касаещ конституцията на Съединени американски щати.

В щата Мейн локалните управляващи обаче взеха решение, че Тръмп е нарушил конституционната наредба и е неспособен да се кандидатира за президент, само че това решение не е влезнало в действие, тъй като управляващите взеха решение да изчакат и по какъв начин ще се произнесе Върховният съд по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР