Десетки прокурори и съдебни служители излязоха днес пред Съдебната палата

...
Десетки прокурори и съдебни служители излязоха днес пред Съдебната палата
Коментари Харесай

Магистрати в цялата страна излязоха на мълчалив протест

Десетки прокурори и правосъдни чиновници излязоха през днешния ден пред Съдебната палата в София на безмълвен митинг. Недоволството им беше подбудено от приетите от правната комисия промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата в страната.

Те са и в дневния ред на днешното пленарно съвещание на Народното събрание, а един от вносителите, ръководителят на ПГ на " Демократична България " прикани от парламентарната естрада непосредствено за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. " Искам да ви прикани да закрием профилираните съдилища и прокуратура. Може да е имало рекомендации от европейските институции, само че никой не си е представял, че България ще сътвори толкоз принадлежности за репресиране. ", съобщи той.

С декларация против измененията към този момент излезе Асоциацията на прокурорите, а през вчерашния ден и Камарата на следователите и Прокуратурата. А през днешния ден поддръжката си дадоха основният прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов, шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, представителят Сийка Милева, както и членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които също бяха измежду протестиращите. 

Гешев изясни, че е измежду прокурорите на митинга не като основен прокурор, а като прокрурор и магистрат, с цел да поддържа сътрудниците си, които желаят да пазят ползите на българското общество. 

" Смятаме, че опитите посредством " незабавно лобистко " законодателство " да се унищожат профилираните структури не е в полза на българските жители и общество ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева. Според нея задачата на тези законодателни промени е или в полза на обвинени лица с финансови благоприятни условия или се пазят непознати национални ползи. 

След траялия 15 минути безмълвен митинг, основният прокурор Иван Гешев благодари на събралите се негови сътрудници и зави, че се усеща горделив от това,че е Главен прокурор, след което беше изпратен с ръкопляскания. 

Протести имаше и пред Съдебните покои във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен, както и пред сградата на държавното обвиняване в Пловдив. 

" Ако сме правова и конституционна страна, не би следвало в сегашния миг тематиката за извънредността на спецмагистратурите да се повдига още веднъж. Ако сме правова страна, не би следвало без какъвто и да било относителен разбор да се стимулира извод за липса на ефикасност от правоприлагането на профилираните органи на правосъдна власт ", написа в позицията на спецпрокурорите и администрацията. 

Според тях с импортираното предложение в 45-ото Народно заседание за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт се нарушават правилото за разделяне на управляващите и независимостта на правосъдната власт. В декларацията си те задават и въпроса дали решението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдът без причини не обслужва непознати ползи или такива на проведени незаконни групи? " Не желаеме да имаме вяра, само че позволяваме, че задачата е отнемането на функционалния ни имунитет ", написа в мнението на спецпрокурорите и администрацията. 

Ръководството на Прокуратурата също се разгласи в поддръжка на протеста на прокурорите, следователите и правосъдните чиновници в цялата страна. " Като всеки български жител, най-много ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице неприемлив политически напън върху самостоятелната правосъдна власт и нарушение на правилото за разделяне на управляващите. Това са едни от главните полезности, върху които е построен Европейския съюз, а и всяка демократична страна ", са показва в позиция, качена на уеб страницата на Прокуратурата.

" Смятаме, че опитите посредством незабавно лобистко " законодателство " да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за битка с проведената престъпност, корупцията и закононарушенията по грава I от Наказателен кодекс (основно шпионаж и тероризъм) не е в полза на българските жители и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от правосъдната власт и възобновяване на така наречен Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес единствено и само на обвинени и подсъдими лица със сериозен финансов запас добит по незаконен метод, а евентуално и на непознати национални ползи ", се показва още в позицията. 

Прокуратурата на Република България ще уведоми европейските институции за заплахата от нарушение на върховенството на правото в Република България и действителната заплаха от изтриване на постигнатия от страната ни прогрес в региона на правораздаването и вътрешен ред. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР