Десетки пловдивчани почетоха 151-та годишнина от трагичната гибел на най-свидния

...
Десетки пловдивчани почетоха 151-та годишнина от трагичната гибел на най-свидния
Коментари Харесай

Пловдив почете трагичната гибел на Апостола на Свободата

Десетки пловдивчани уважиха 151-та годишнина от трагичната крах на най-свидния български наследник - Апостола на Свободата Васил Левски.

Денят за възпоменание в Пловдив стартира в храм „ Св. Св. Петър и Павел “, където беше отслужена панихида, чиито уредници всяка година са Петко Георгиев - роднина на Апостола и Общински комитет „ Васил Левски “.

Поклонението пред паметника на Васил Левски стартира в 11.00 часа. Строят бе признат от генерал-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “ и пълководец на пловдивския гарнизон. Положени бяха голям брой венци и цветя.

В началото водещият Златко Павлов извърши " Обесването на Васил Левски " - едно от най-силните стихотворения, отдадени на Васил Левски, написано от съвременника му Христо Ботев. Слово във връзка 151-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски произнесе Маги Стоева, ученичка в XII „ б “ клас на ОМГ „ Акад. Кирил Попов “- Пловдив.



„ На този ден се ражда една легенда. Сметнал монашеската килия за тясна, Левски открива своето място и предопределение в битката за свободата на родината и пробуждането на народа. Днес ние знаем, че, с цел да реализира човек, това, което Дякона е направил за своето време, би трябвало да е невероятен, ексцентричен, жертвоготовен, да е подготвен да се изправи против „ стихиите “, тъй като това е ключът към триумфа “, каца пред събралото се голям брой ученичката, която е наследничка на потомствени карловци.

Церемонията приключи с едноминутно безмълвие с рухване на колене, осъществяване на Химна на Република България и “Ботев Марш ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР