Десетки новинарски организации осъждат полицейската атака срещу вестника в Канзас и призовават иззетите материали да бъдат върнати

...
Десетки новинарски организации в неделя осъдиха полицейска атака във вестник
Коментари Харесай

Десетки новинарски организации в неделя осъдиха полицейска атака във вестник в Канзас и дома на неговия издател, като изпратиха писмо до началника на местното полицейско управление, призовавайки го незабавно да върне всички иззети материали.

Писмото от четири страници, изпратено от Комитета на репортерите за свобода на печата до шефа на полицията в Мериън Гидиън Коди, е подписано от 34 организации за новини и свобода на печата, включително CNN, The Associated Press, The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times и други.

„Претърсванията и изземванията в редакцията са сред най-натрапчивите действия, които правоприлагащите органи могат да предприемат по отношение на свободната преса и най-потенциално потискащите свободата на словото от пресата и обществеността“, се казва в писмото.

МАРИЪН, КАНЗАС - 12 АВГУСТ 2023 Г. При безпрецедентна акция в петък местните правоприлагащи органи иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от офиса на Marion County Record, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Mark Reinstein/MediaPunch /IPX МАРИЪН, КАНЗАС – 12 АВГУСТ 2023 Г. При безпрецедентна акция в петък местните правоприлагащи органи иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от офиса на Marion County Record, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Марк Рейнщайн/MediaPunch/IPX Марк Рейнщайн/MediaPunch/AP

Съсобственикът и издателят на Marion County Record, Ерик Майер, вярва, че петъчната атака е била предизвикана от публикувана в сряда история за собственик на местен бизнес. Властите контрираха, че разследват това, което нарекоха „кражба на самоличност“ и „незаконни действия, свързани с компютри“, според заповед за обиск.

„Въз основа на публичните доклади, заповедта за обиск, която беше публикувана онлайн, и вашите публични изявления пред пресата, изглежда няма оправдание за обхвата и натрапчивостта на претърсването - особено когато може да са били налични други стъпки за разследване - и ние сме загрижени, че може да е нарушил федералния закон, строго ограничаващ способността на федералните, щатските и местните правоприлагащи органи да извършват претърсвания в редакцията“, се казва в писмото.

Компютри, мобилни телефони и други материали са иззети по време на обиска в Marion County Record, потвърди Майер пред CNN. Заповедта за претърсване идентифицира списък с предмети, на които служителите на правоприлагащите органи е разрешено да изземат, включително „документи и записи, отнасящи се до Кари Нюел“, собственикът на бизнеса, който е бил обект на историята, каза Майер.

Нюел каза пред CNN, че Marion County Record незаконно е използвала нейните идентификационни данни, за да получи информация, която е била достъпна само за правоприлагащите органи, частни следователи и застрахователни агенции.

Началникът Коуди не успя да предостави подробности за нападението в петък, като каза, че това все още е текущо криминално разследване, но предложи обосновка.

„Вярвам, че когато останалата част от историята стане достъпна за обществеността, съдебната система, която е поставена под въпрос, ще бъде оправдана“, каза Коди в изявление пред CNN. „Оценявам цялата помощ от всички държавни и местни следователи, заедно с целия съдебен процес досега.“

Но репортерският комитет за свобода на печата каза, че полицейското управление трябва да върне артикулите на вестника и неговите репортери.

„Призоваваме ви незабавно да върнете иззетия материал в архива, да изчистите всички записи, до които може вече да е имало достъп, и да започнете пълен независим и прозрачен преглед на действията на вашия отдел.“

– Сара Муун от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР