„Интензивна и дълготрайна“ гореща вълна удари Франция, очакват се рекордни температури

...
Десетки милиони хора във Франция се изпотиха през горещата вълна
Коментари Харесай

Десетки милиони хора във Франция се изпотиха през горещата вълна в края на лятото в понеделник, като се очакват рекордни температури в лозарския регион на долината на Рона и горски пожар, пламнал също на югоизток.

Температурите се очаква да достигнат своя връх във вторник и сряда, като най-интензивните горещини са в южните части на страната, където живакът вече надвишава 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт).

Здравните власти са поставили 50 от 96 департамента в континентална Франция във второто най-високо ниво на предупреждение за горещини, като някои райони се очаква да бъдат поставени в максималната червена категория през следващите дни.

„Някои рекорди може да бъдат счупени, особено във вторник в долината на Рона с 40 Очаква се -42C“, каза националната метеорологична служба Meteo France.

Горещата вълна е „интензивна и продължителна“ и „особено късно през сезона“, добави тя.

След задушно лято с рекордни температури и горски пожари през 2022 г. Франция в по-голямата си част е преживяла типичен празничен период тази година, избягвайки интензивната гореща вълна, която изпепели Южна Европа през юли.

Настоящите високи температури са най-горещите за сезона, каза Meteo France.

Около 260 пожарникари в момента се борят с пожар близо до село Шанус в Югоизточна Франция, според Асоциацията за превенция и докладване на горски пожари.

Той е погълнал около 100 хектара (почти 250 акра) гора.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР