Десетки кораби, превозващи втечнен природен газ (LNG), обикалящи край бреговете

...
Десетки кораби, превозващи втечнен природен газ (LNG), обикалящи край бреговете
Коментари Харесай

Испания смята да връща кораби с втечнен газ заради претоварване на терминалите

Десетки кораби, пренасящи полутечен природен газ (LNG), обикалящи край крайбрежията на Испания, които не могат да обезпечат слотове за разтоварване, накараха мрежовите оператори в страната да предупредят, че може да се наложи да спрат товаренето, с цел да се оправят с тази " изключителна обстановка ", предава. 

Европа е изправена пред стесняване на енергийните доставки, защото Русия последователно понижи газовите потоци, откакто Западът наложи наказания в отговор на съветската инвазия в Украйна в края на февруари. Регионът трябваше да откри различни доставки, в това число полутечен природен газ, само че идването на голям брой товари от свръхохладеното гориво разкри неналичието на потенциал за " регазификация "  в Европа, а инсталациите, превръщащи LNG обратно в газ, работят на оптимален предел.

Ако изоставането не бъде изчистено скоро, тези кораби може да стартират да търсят различни пристанища отвън Европа, с цел да разтоварят товара си.

Повече от 35 кораба, натоварени с LNG плават във водите на Испания и Средиземно море, като минимум осем кораба са закотвени единствено край залива на испанския град Кадис, споделиха в понеделник търговци, анализатори и източници от LNG терминалите, осведомени със обстановката.

Испания предлага единствено шест слота на своите терминали за регазификация за товари тази седмица, съобщи източник от промишлеността, по-малко от една пета от броя на корабите, чакащи на опашка край крайбрежията ѝ. В страната има общо шест терминала.

В изказване, оповестено късно в понеделник националният оператор на газовата мрежа на Испания Enagas сподели, че може да се наложи да откаже разтоварването на LNG заради свръхкапацитет на своите терминали. От Enagas прибавиха, че високите равнища на претовареност в заводите за регазификация в страната се чака да останат най-малко до първата седмица на ноември.

Освен това има кораби за полутечен природен газ на котва покрай други европейски страни, което може да значи, че десетки други чакат, сподели източник, осведомен със обстановката.

Недостигът на съоръжения за регазификация или тръбопроводи, свързващи страни, които имат тези уреди, с други европейски пазари, значи, че LNG, плаващ в морето, не може да се употребява. " Видяхме огромен брой товари, чакащи в морето в Южна Испания или обикалящи в Средиземноморието, както и някои товари, чакащи отвън Обединеното кралство ", сподели Алекс Фроли, LNG анализатор във компанията за разузнаване на данни ICIS.

Фроли от ICIS добявя, че друга причина за тапите е, че се чака цените да се повишат с наближаването на зимата и увеличението на търсенето на отопление, тъй че някои кораби чакат да продадат товарите си на по-висока цена, която може да компенсира спомагателните транспортни разноски, направени от престоя в морето. Цената на LNG товар, доставен в края на ноември или началото на декември, е с към $2/mmBtu по-висока от настоящите цени.

По-рано в понеделник Китай спря продажбите на полутечен природен газ на задгранични купувачи, с цел да обезпечи личните си доставки, което съгласно играчите на пазара може да накара повече кораби да се насочат към Азия.

Испания има най-големия потенциал за регазификация в Европейския съюз, като съставлява 33% от целия LNG и 44% от потенциала за предпазване на LNG. 

Тази седмица водачите на Франция, Германия, Испания и Португалия би трябвало да се срещнат, с цел да се опитат да реализират съглашение за тръбопровода MidCat, който може да придвижва испански газ - и в бъдеще водород - до Централна Европа. 

MidCat ще сътвори трета газова връзка сред Франция и Испания, за която главните й поддръжници Мадрид, Лисабон и неотдавна Берлин настояват, че ще помогне на Европа да понижи зависимостта си от съветски газ. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР