Десетки къщи за милионери се продават в Пловдив. Имоти, които

...
Десетки къщи за милионери се продават в Пловдив. Имоти, които
Коментари Харесай

Къщите за милионери в Пловдив: От 500 000 до 1,3 милиона евро за дом

Десетки къщи за милионери се продават в Пловдив. Имоти, които са стандарт за американците - с двор, гараж, басейн, в града под тепетата се търгуват за цени от над 500 000 евро . При 1502 лв. средната брутна месечна заплата в областта през третото тримесечие на 2022 година, такива цени звучат повече от необикновено.
Прочетете още
Продавачи и предложения за подобен тип жилища обаче има и по всичко проличава, че не става дума за капиталови парцели. В 90% от случаите на пазара са имения, които някой е направил, с цел да населява, само че в следствие взема решение да продаде. И то, за доста пари. 

Правилото е, че жилищният пазар би трябвало да е съгласуван с приходите на популацията, от дълго време не важи за Пловдив. Особено за първокласни парцели, най-малко съгласно разбирането за разкош по нашите географски ширини. 

От друга страна, тези, които могат да си ги разрешат, надали живеят на една заплата, било тя надалеч по-висока от междинната. Факт е обаче, че тези парцели не стават за нищо друго, с изключение на за еднофамилно имение. Не могат да бъдат отдадени чартърен, защото в Пловдив няма сходен пазар - т.е. хора, които са склонни да живеят чартърен в доста безценен парцел против солидна лихва. Друг вид е, в случай че мястото разрешава, да бъде изработен бутиков хотел, само че в града има толкоз доста, че и това не наподобява сериозен вид за инвестиция. 

Именно заради тази причина, пазарът за скъпи къщи в Пловдив е неподвижен. Някои от къщите чакат с години покупател, други пък са одеве пуснати за обмен, евентуално с концепцията притежателите им да заловен пиковата вълна на цените. 

Дали има купувачи за тези парцели? Едва ли има някой, който не желае да населява къща в Пловдив, само че практиката демонстрира, че хората са доста по-склонни да влагат в имот в покрайнините на града и да построят нещо по собствен усет, от едвам купят подготвен парцел. Така че ориста на наличните за обмен къщи за милиони наподобява много несигурна, най-малко що се касае до реализиране на договорка.  

Най-високи са цените на къщи по тепетата, в южните елементи на града в посока Родопите и към Гребната база. Повечето от именията на пазара са в кв. " Остромила ", който претърпя бурна смяна и застрояване през последните 10 години. 

Рекордьор на цените е имението до Овощарския институт. Сградата е с величина от 1300 кв.м. РЗП и се разполага върху терен от 2,2 декара. Разполага с басейн и цялостен спа сет с джакузи, сауна, турска баня и даже фонтан в градината. Наподобяващата имение на граф постройка разполага със заседателна зала и лично заведение, само че съвсем всички стаи на постройката са на мазилка и замазка. Цената му е 1,3 млн. лв. . Имението се продава от няколко години, само че към момента няма 



Къща в кв. " Мараша " с РЗП от 540 кв.м., в които са включени четири гаража и магазин, с двор от 120 кв.м. търси покупател за 1,19 млн. евро. Така цената възлиза на около 2200 евро за кв.м. 



Обзаведена триетажна къща с РЗП 388 кв.м. и двор 70 кв.м. в комплекс в кв. " Остромила " коства 642 хиляди евро, или 1650 евро за кв.м. В кв. " Беломорски " обзаведена къща с РЗП от 220 кв.м. в имот от 1 дка, се продава за 600 хиляди евро. 500 хиляди евро пък търси притежател на къща с РЗП 420 кв.м. върху имот от 300 кв.м. във кв. " Въстанически ". Строена през 2010 година къща наоколо до Коматевския възел се търгува за 610 хиляди евро. Тя е с РЗП от 440 кв.м. върху имот от 1200 кв.м. Друг парцел от на ул. " Авксентий Велишки " с РЗП от 332 кв.м. и двор от 200 кв.м. се продава за 580 хиляди евро. Всички тези къщи са строени през новото хилядолетие, само че надали са излезли толкоз пари на притежателите си, колкото те желаят да изкарат от тях. 



На пазара има още над 20 къщи, сходни като параметри с тези. Цените им са в диапазона сред 500 000 - 700 000 евро. 

Не липсват и няколко остарели къщи. Пример за това е част от зеления палат на ул. " Авксентий Велешки ". Величествената сграда, намираща се на крачка от Домът на културата " Борис Христов ", е остарялата фамилна къща на рода Бъчварови - известни търговци. Наподобяваща замък, постройката е строена през 1923 година от архитект Стефан Джаков по поръчка на притежателя на имота Щерю Бъчваров. В момента два етажа се продават за 500 000 евро, само че купувачи не се намират близо година. 



Друга къща, която е на пазара от години, е в съседство на Балабанова къща, която се продава още веднъж за 500 000 евро. Сградата е незавършена - с акт 15, новопостроена, само че със непокътната възрожденска стилистика. 



Стара триетажна къща с центъра на града с РЗП от 400 кв.м. пък търси купувачи за 800 000 евро. 



Примерите и в тази категория остарели парцели, някои от тях монументи на културата, са над 15. И при тях обаче намирането на купувачи е комплицирано, макар че има малко по-голям късмет, защото доста постоянно те не се употребяват за жилищни потребности, а като обекти за публично предопределение - хостели, галерии и т.н. 

За по-съвременните парцели в покрайнините на града обаче сходна орис наподобява невъзможна. И тук идва въпросът - дали няма да се стигне до срутване на подобни имения и повдигането на кооперации и жилищни комплекси на тяхно място? Или в Пловдив има задоволително милионери и покупко-продажбите ще продължат. 

TRAFFIC PROPERTIES  е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в областта на охранителната активност, връзките, превоз, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при сделки на парцели, отдаване чартърен, строителство, консултантски услуги, пазарни разбори и други услуги, свързани с имотния бранш. Наред с това компанията предлага подпомагане при разпределяне на заеми, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк.  TRAFFIC PROPERTIES  предлага настоящи предложения и разполага с огромна база данни от парцели и купувачи, както и подробна информация и фотоси от всички предложения. Агенцията обезпечава и всички услуги, нужни на клиента: план за интериорни решения, осъществяване на довършителните действия, домоуправа и менажиране на парцела, в случай че е закупен с капиталова цел. Подробна информация и съвещания можете да получите на тел.  0876797979.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР