Десетки жители и гости на община Симитли се включиха в

...
Десетки жители и гости на община Симитли се включиха в
Коментари Харесай

Рекордните 10 хил. участници на кукерския фестивал в Симитли

Десетки поданици и посетители на община Симитли се включиха в огромното дефиле със звънци, с което бе сложено началото на XX-ото юбилейно издание на фестивала " Симитлия - Древната земя на кукерите ". 

Начело на шествието застанаха кметът Апостол Апостолов и ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров. Поли, както го назовават всички в Симитли, облече национална носия, постави звънци на кръста и за следващ път затвърди, че е най-големият другар и ревнив страж на кукерските обичаи. Редом до жителите на града бе и синът на кмета депутатът Стефан Апостолов, преоблечен като комита.



Рекорден брой участници ще има в юбилейното издание на Фестивала " Симитлия - Древната земя на кукерите " 2024. 47 групи с над 10 000 пазители на кукерската традиция дойдоха в Симитли за двудневния фестивал.



На стадиона към този момент дефилират първите групи като пресъздават кукери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци..., всевъзможни персонажи на кукерството, плюс съвременни и настоящи облици за маскарада.

Тони Маскръчка





Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР