Десетки жертви и техните адвокати обвиняват руските власти в укриването

...
Десетки жертви и техните адвокати обвиняват руските власти в укриването
Коментари Харесай

Изнасилвания, бой, игли под ноктите: бруталните изтезания в руските затвори

Десетки жертви и техните юристи упрекват съветските управляващи в укриването на многочислени случаи на изтезания в пандизите. Това е реакция от известието на управляващите в Иркутск, че приключва следствието по четири случая за изтезания. А засегнатите в действителност са доста повече.

През октомври 2021 някогашният пандизчия Сергей Савелиев беше предал на съветската правозащитна организация Gulagu.net 40 гигабайта с видеа и снимков материал от съветски затвори. Там се вижда по какъв начин арестувани от разнообразни затвори се подлагат на тежки издевателства. Този скандал принуди ръководителя на федералната Служба за местата за излежаване на санкции Александър Калашников да подаде оставка. В някои области по-късно бяха повдигнати обвинявания, а някои надзиратели бяха уволнени, на други места обаче казусът просто беше пренебрегнат.

Кой е виновен?

Въпреки съществуването на голям брой видеа с принуждение против пандизчии, ръководителят на регионалната работа за пандизите в Иркутск Леонид Загалаков да вземем за пример си остана на поста и даже беше нараснал в чин генерал-майор. Още през април 2020 се появиха известия за изтезания в пандизите на Иркутск, откакто в затвор N 15 на град Ангарск се беше стигнало до затворнически протест. В формалните известия се твърдеше, че той е бил предизвикан от един пандизчия, а неофициалните сведения гласяха, че протестът е бил провокиран от изтезания над арестувани.

С помощта на съветската фондация " За отбрана правата на арестуваните ", която съветските управляващи афишират за задграничен сътрудник, Дъждовни води съумя да беседва с очевидци на протеста в Ангарск, които описаха и за неговото потушаване, само че от боязън пред съветските управляващи пожелаха да променим имената им.

" През цялото време ни изтезаваха. Беше извънредно. "

Дмитрий споделя, че той и други пандизчии били изведени от килиите им към среднощ. " До 9 часа сутринта лежахме върху бетона с ръце, вдигнати зад тила. Там трябваше и да се облекчаваме, тъй като ни беше неразрешено да ставаме ", споделя някогашният пандизчия с трептящ глас. " Биха ни и ни се подиграваха ", прибавя той. На него му счупили няколко ребра и му изкълчили ръката.

Други някогашни пандизчии описват, че след протеста към 600 арестувани били преместени в други затвори. Алексей бил изместен в затвор N 1. Там за новопристигналите бил особено квалифициран обособен тракт, където ги очаквали пандизчии, очевидно сътрудничещи на управлението на пандиза. " Хвърлиха всеки от нас в обособена килия, а там пет-шест души от старите пандизчии ни завързаха и започнаха да ни изтезават. През цялото време ни изтезаваха. Беше извънредно. "

Множество източници от пандизите, в които са били преместени " бунтовниците ", потвърдиха пред Дъждовни води информациите, че доста хора са били подложени на систематични издевателства. Новодошлите били да вземем за пример принуждавани да свидетелстват едни против други и да признават, че са измежду уредниците на протеста в Ангарск. Когато боят се окажел непълен, на арестуваните им забивали игли под ноктите и ги биели с кабели и дъски по петите. Извършвани били и изнасилвания с разнообразни предмети. И това - в продължение на месеци.

Дмитрий споделя, че в следствения затвор N 6 един шеф на надзирателите всеки работен ден биел и изтезавал арестуваните. Пропускал единствено през уикендите.

Роднините и юристите на арестуваните цели шест месеца не можели да ги издирят. През септември 2020 в последна сметка било повдигнато обвиняване за образуване на протест против 15 пандизчии. Насилията над тях обаче били прекъснати чак през декември 2020, когато пандизчията Кешик Ондар бил откаран в болница след мъченията, на които бил подложен в следствения затвор N 1.

" Първия ден в пандиза му счупили крайници, а на втория ден му вкарали електрически радиатор в ануса и след това го присъединили. Раните са били ужасяващи и са се наложили две доста комплицирани интервенции, с цел да го спасят. Той вечно ще си остане неработоспособен ", споделя Азиана Ондар, която е сестра на Кешик. Сходни елементи разкрива и сестрата на пандизчията Тахиршон Бакиев. Тя споделя, че брат ѝ е бил обичай с дъски, изнасилван с ръкохватка от метла и хвърлен под един нар, където е трябвало да лежи две денонощия. По нейните думи управляващите в Иркутск са завели няколко наказателни каузи против чиновници в следствените затвори N 1 и N 6, както и против чиновници от затвор N 6.

Много от някогашните пандизчии, които към този момент са пуснати на независимост, към момента имат мотив за паника. През декември 2021 Евгений Юрченко бе още веднъж арестуван, откакто беше подал пред федералните управляващи недоволство за понесени изтезания в един затвор на Иркутск. Неговото недоволство докара до инспекция на пандизите в област Иркутск, само че самият Юрченко бе упрекнат в търговия с дроги и още веднъж хвърлен в пандиза. Той самият акцентира, че обвиняванията са измислени, тъй като чиновниците на пандиза са решили да му отмъстят.

Денис Покусаев, изтезанията против който в това време бяха потвърдени, също споделя, че откакто е бил пуснат на независимост силите за сигурност са му оказвали напън. Двама следователи създали опит със мощ да обхванат в жилището му и да го принудят да беседва с тях, а през шпионката на вратата му показвали белезниците. " Идват по доста пъти, чукат по вратите и заплашват. Държат се с хората като със пандизчии. А това ги плаши и те най-после подписват показанията, от които управляващите се нуждаят. Това е, което те желаят ", споделя правозащитникът Курянов.

Надзирателите сплашват жертвите

Единственият, който към този момент е бил упрекнат за използване на принуждение, е някогашният към този момент управителен надзорник, който всяка заран самичък биел пандизчиите. Срещу останалите чиновници на затвори, взели участие в издевателства, има обаче единствено обвинявания за " повърхностно държание " по отношение на арестуваните. " Как да се промени нещо, когато новият началник на затвор N 15 в Иркутстка област е някогашният началник на следствения затвор N 6? ", пита Иван, който самичък е бил изтезаван в печално известния следствен затвор N 6.

Активисти на правозащитни организации споделят, че Иркутск не е някакъв индивидуален случай. Според тях в доста от районите на Русия действителният брой на жертвите на изтезания се укрива съзнателно. А повдигането на правосъдни обвинявания против чиновници в пандизите, свързани с видеоматериала, предаден на Gulagu.net, целеустремено се попречват
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР