Десетки iOS приложения събират данни за местоположението на потребителите и

...
Десетки iOS приложения събират данни за местоположението на потребителите и
Коментари Харесай

iOS приложения събират данни за потребителя

Десетки iOS приложения събират данни за местоположението на потребителите и ги изпращат на компании за монетизация. Събирането на данните се реализира благодарение на специфичен тракинг-код, възложен на разработчиците от монетизиращите тези данни компании.
За казуса оповестиха специалистите на компанията Guardian, която е производител на едноименната защитна стена за мобилни устройства. Според тях, събирането на данни се прави намерено – приложенията изискват от потребителя съответното позволение и доста от тях вършат това в действителност целесъобразно. Въпреки това, в доста случаи, фактът за предаване на събраните данни на трети лица за потребление на разнообразни цели, които не са свързани с работата на приложението, се загатва незадълбочено, или въобще не се загатва.

Повечето оценени от експертите приложения желаят достъп до GPS-координатите, данните от Bluetooth LE beacon, както и до идентификатора SSID и BSSID Wi-Fi мрежите. Подобна информация може да се употребява за точното установяване местоположението на потребителя. Някои приложения също изискват достъп до данни за скоростта, положението на батерията, данни за клетъчната мрежа, рекламния идентификатор IDFA, акселерометъра и други

Общо, експертите на Guardian са разкрили 24 приложения с тракери от 12 монетизиращи компании. Освен това, откривателите са нарекли стоте приложения с вграден код от монетизиращи компании RevealMobile. Същите данни, които потребителите скрито предават на iOS-приложението AccuWeather.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР