Десетки хиляди участници в шествието в подкрепа на Украйна, което

...
Десетки хиляди участници в шествието в подкрепа на Украйна, което
Коментари Харесай

Шествието в София в подкрепа на Киев поиска импийчмънт на Радев

Десетки хиляди участници в шествието в поддръжка на Украйна, което се организира в София, приканиха за изпращане на оръжие към страната. То стартира с крясъци „ Тук не е Москва “ пред президентството. Пред събралите се приказваха Иво Инджев, Георги Георгиев от придвижване БОЕЦ и Иван Калчев. 

Гражданите приканиха за импийчмънт на президента Румен Радев, за отзоваването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова от България, както и да се изпрати оръжие в Украйна. 

В знак на взаимност с украинския народ постройката на Столична община, както и някои кметства в страната бяха осветени в синьо-жълтото знаме на Украйна. На събитието пред " Московска " 33, което се състоя в 19.20 часа, участваха посланикът на Украйна Виталий Москаленко и кметът на София Йорданка Фандъкова.



Пред Руската черква стачкуващите се стопираха с крясъци: " Долу Путин ", " Убийци " и " Тук не е Москва ".

След това участниците в шествието дойдоха на „ Орлов мост “, развявайки български и украински флагове и пеейки химна на Украйна. 



Движението на коли беше блокирано от Софийския университет до „ Орлов мост “, както и от Националния стадион до „ Орлов мост “, по бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ".

Полицейското наличие в региона беше засилено. Около 20:30 ч. придвижването на колите беше възобновено и хората се разпръснаха. 



Година след началото на войната в Украйна български и украински жители проведоха шествия в разнообразни градове на страната под мотото " Украйна - Европа - Свобода - Победа! " в поддръжка на битката за независимост и самостоятелност на украинския народ.

Участниците в шествията резервираха минута безмълвие в памет на жертвите в тази война.



" България и българският народ знаят ясно, който е агресорът в тази война, макар опитите на някои политически сили и държавни фигури, които зад етапа на пацифизма и неутралността, приканват светът да изостави Украйна ", споделиха още уредниците.



Една година от началото на войната означиха и бежанците от Украйна, намерили леговище в Бургас. Те се събраха пред постройката на общината, а късата им проява мина под мотото „ Бургас: България е с Украйна! “. На площад „ Атанас Сиреков “ събралите се най-вече майки с дребни деца изрисуваха гълъб с разперени криле. Бяха оставени и обувки като знак на погубените човешки животи. 

Шествие „ Не на съветския гнет! България е с Украйна! “ имаше и в Русе. Сборният пункт на участниците бе на площад „ Александър Батенберг “ пред постройката на Русенския исторически музей. От там шествието мина по централната пешеходна улица в града, с цел да стигне пред Паметника на свободата. 



По мотив една година от началото на войната в Украйна, някои политически сили излязоха с публични позиции. 

От първия ден Българската социалистическа партия (БСП) отстоява поредно политика, учредена на правилата на подкрепа за дипломатически старания за реализиране на мир, за възпиране от даване на оръжия за воюващи страни, срещу налагане на стопански наказания, за старания за деескалация, се споделя в позицията на социалистите. 

Преди година Русия унищожи мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна експанзия против Украйна, се споделя в декларацията на коалицията „ Продължаваме промяната - Демократична България “. Те заявяват, че ще отстояват позицията на България като предан член на НАТО и Европейски Съюз и ще положат всички старания да подсигуряват спазването на решението на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.



Една година по-късно равносметката е: съсипия, гибел и милиони разрушени ориси, посочват в декларацията си от Съюз на демократичните сили. От партията напомнят, че те първи измежду политическите сили са призовали България да даде военна помощ за Украйна.

За страдание в 21-ви век още веднъж сме очевидци на война в Европа, която лиши десетки хиляди почтени живота, напът е да срине една европейска страна – Украйна, и хвърли остарелия континент в енергийна, продоволствена и обществена рецесия, написа ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в персоналния си профил във фейсбук. 

Не може в тази експанзия и в този спор ние да не вземаме страна, съобщи и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка войната в Украйна. На брифинг в централата на партията, той уточни, че общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет се причисляват към настояването на съветниците от „ Демократична България “, импортирано преди три години, за разглобяване на Паметника на руската войска в София. 

ТЕМА преди 31 минути 342 преди 51 минути 1417 преди 3 часа (обновена) 1648
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР