Десетки хиляди субекти от Русия и Китай, разработващи програмни продукти,

...
Десетки хиляди субекти от Русия и Китай, разработващи програмни продукти,
Коментари Харесай

Над 130 000 субекта от Русия и Китай са имали достъп до поверителни потребителски данни във Фейсбук

Десетки хиляди субекти от Русия и Китай, разработващи програмни артикули, са получили достъп до персоналните данни на консуматори на Facebook, заяви VoA.

Шефовете на Комисията по разузнаване на американския Сенат – демократът Марк Уорнър и републиканецът Марко Рубио, изпратиха писмо с въпроси до генералния шеф на Meta Марк Зукърбърг – става дума за документи, които демонстрират, че съветски и китайски разработчици на програмно обезпечаване за Facebook са имали достъп до данните на потребителите.

„ От документите се вижда, че управата на Facebook минимум от септември 2018 година е знаела, че стотици хиляди разработчици от страни, които Facebook характеризира като " юрисдикции с високо равнище на риск ", в това число Китай и Русия, са имали достъп до  значителни размери от поверителни потребителски данни, които може да се употребявани за подпомагане на шпионски действия. “ – се споделя в писмото.

Сенаторите споделят, че са били изумени, когато са научили, че близо 90 хиляди разработчици от Китай и над 42 хиляди от Русия са имали достъп до информацията на потребителите.

Документите бяха оповестени във връзка със правосъдния развой против компанията, почнал след абсурда с Cambridge Analytica, която употребява персонални данни от Facebook при политическа пропаганда – счита се, че това е повлияло на президентската акция в Съединени американски щати през 2016 година, като е подкрепило избирането на Доналд Тръмп.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР