Десетки хиляди се събраха в петък вечерта пред сградата на

...
Десетки хиляди се събраха в петък вечерта пред сградата на
Коментари Харесай

Шести протест в Белград Сърбия срещу насилието

Десетки хиляди се събраха в петък вечерта пред постройката на сръбския парламент в Белград за шестия митинг " Сърбия против насилието ", оповестява N1.

Организаторите на митинга, няколко опозиционни партии, оповестиха нов маршрут, който включва 3-километрово шествие по централните градски улици, след което се оформи пръстен към държавната централа, където протестиращите оставят послания на държавни чиновници.

Припомняме, че седмичните митинги на Сърбия против насилието набират скорост от началото на май, когато Сърбия беше разтърсена от две всеобщи стрелби, едната в начално учебно заведение в Белград , другата покрай град Младеновац, при които бяха убити 18 души.

Обвинявайки културата на принуждение за гибелта, протестиращите упорстват за уволнението на министъра на вътрешните работи и шефа на разследващата организация. Те желаят преустановяване на по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство, в това число разпускането на сръбския регулаторен орган за електронни медии (REM), лишаване на национални лицензи за лъчение на телевизионни станции, които предизвикват насилието, като проправителствените Pink TV и Happy TV.

Повече от 1000 членове на сръбската академична общественост поддържаха седмичните митинги Сърбия против насилието и упорстват за осъществяване на протестните претенции.

" Сърбия е страна, която няма независимост на медиите в продължение нацяло десетилетие. Публичното пространство на Сърбия е нечисто от ненавист и принуждение основно посредством национални честоти, които са публичен запас ", споделиха от академичната общественост, добавяйки, че не е имало и политическа отговорност от десетилетие.
 Додик: Британците употребяват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич
Додик: Британците употребяват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

След въоръжените набези в сръбски учебни заведения и митингите на опозицията

В същото време, се появиха и изказвания от бранители на президента Александър Вучич, че митингите са за свалянето му от власт. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че умишлено се злоупотребява с реакцията след нападенията в учебни заведения в Сърбия. Той подозира зад потреблението на тъгата и гнева на хората намEрение да се смъкна от власт сръбският президент.

По думите му Вучич е неуместен, тъй като постоянно отстоява сръбската позиция, а това е обвързвано с огромни опасности и персонални жертви.

Помолен да разяснява последните събития в Сърбия, Додик отговори, че това е въпрос на политически процеси и че всичко наподобява на това, през което Република Сръбска мина в близкото минало, поради към момента неизяснената гибел на млад мъж от Баня Лука.

Той подозира по-конкретно и тогава, и в този момент интервенция на британските секрети служби с техни сътрудници от Сърбия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР