Десетки хиляди сърби протестираха, настоявайки за по-добра сигурност, забрана на

...
Десетки хиляди сърби протестираха, настоявайки за по-добра сигурност, забрана на
Коментари Харесай

"Не на насилието": сърбите поискаха затваряне на медии и оставки на политици

Десетки хиляди сърби стачкуваха, настоявайки за по-добра сигурност, възбрана на принудително телевизионно наличие и оставки на основни министри в понеделник, дни след две всеобщи стрелби, умъртвили 17 души.

Невиждани по многобройност хора излязоха в центъра на Белград зад транспарант с надпис " Сърбия против насилието ".

" Събрахме се тук, с цел да отдадем последна респект, да дадем всичко от себе си това в никакъв случай да не се повтори на никое място ", сподели Боривойе Плечевич от Белград.

В сряда с два револвера, принадлежащи на татко му. Други шестима възпитаници и един преподавател са ранени.

На идващия ден в покрайнините на сръбската столица.

И двамата стрелци са се предали на полицията.

Протестите

Протестиращите и последователите на опозицията желаеха затваряне на телевизионни станции и таблоиди, които те упрекват в поощряване на насилието и за вулгарно наличие.

© Reuters

" Сърбия срещу насилието " е написано на транспаранта, зад който се организира невъобразим по величина митинг в Белград

Опозиционните партии и някои правозащитни групи упрекват президента Александър Вучич и неговата ръководеща популистка Сръбска прогресивна партия (SNS) в автокрация, угнетяване на медийните свободи, принуждение против политически съперници, корупция и връзки с проведената престъпност. Вучич и съдружниците му отхвърлят обвиняванията.

Вучич сподели, че протестиращите в понеделник се пробват да го принудят да се отдръпна и да дестабилизират страната. Той увери, че е подготвен да тества известността на партията си с предварителен избор, само че не посочи датата. " Ще продължа да работя и в никакъв случай няма да отстъпя пред улицата и тълпата... Дали ще бъде рокада на държавното управление или (предсрочни) избори, ще забележим ", сподели той в директно телевизионно предаване.

Парламентарните избори в Сърбия са през 2026 година, а президентските избори през 2027 година

Протестиращите приканиха също за оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и Александър Вулин, шеф на организацията за държавна сигурност, и за освобождението на държавния Комитет за контролиране на електронните медии (REM) в границите на една седмица.

Министърът на образованието Бранко Ружич подаде оставка в неделя.

Демонстрантите желаеха изключително съвещание на Народното събрание и спор за цялостната обстановка със сигурността.

Това е акт на " взаимност против... насилието в медиите, в Народното събрание, в всекидневието... взаимност поради изгубените деца ", сподели Снежана, жена на към 60 години, която отхвърли да назове семейството си.

Подобни митинги имаше и в няколко други сръбски града.

В отговор на стрелбата сръбската полиция стартира в понеделник едномесечна прошка за предаване на нелегално оръжие. 1500 единици са били предадени през първия ден.

Вучич разгласи полицейски инспекции на регистрирани притежатели на оръжие.

 Вучич предложи Вучич предложи " практическо разоръжаване " на Сърбия след всеобщите стрелби

Сърбия има надълбоко вкоренена просвета на владение на оръжие. Във всички страни от Западните Балкани в частни ръце към момента се намират огромни количества оръжие и муниции от войните в някогашна Юогославия през 90-те години на предишния век, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР