Десетки хиляди израелци протестираха срещу дясното правителство на премиера Бенямин

...
Десетки хиляди израелци протестираха срещу дясното правителство на премиера Бенямин
Коментари Харесай

Антиправителствени протести срещу Нетаняху в Тел Авив

Десетки хиляди израелци стачкуваха против дясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху в Тел Авив и други градове за четвърта поредна седмица. Митингът се състоя след две терористични офанзиви в границите на два дни и някои стачкуващи възпламениха свещи и резервираха минута безмълвие в памет на жертвите.

През последните седмици митингът беше ориентиран главно против плануваните от държавното управление промени, които се счита, че ще отслабят правосъдната система. Според проектите на правосъдния министър Ярив Левин болшинството в Народното събрание ще може да прокара закон, даже съгласно мнението на Върховния съд той да опонира на конституцията. Той желае също да промени състава на органа, който назначава съдиите.

" Ние сме тук в Тел Авив, с цел да протестираме против опита Израел да се трансформира в куха народна власт или в това, което виждаме като тирания, която накърня ва човешките права в Израел. Ние сме тук, с цел да спрем това. Израелското държавно управление се пробва да одобри пакет от закони, които ще хвърлят Израел в мрачевина ", съобщи уредникът на митинга Роин Юмен .

Широкомащабните промени могат да се окажат в интерес на премиера Бенямин Нетаняху в настоящото му дело за корупция, означават организациите. Той упреква Върховния съд в практикуване на интервенция в политическите решения. Някои специалисти към този момент предизвестиха за завършек на демокрацията в страната, в случай че проектите бъдат приложени. Някои протестиращи подлагаха на критика отношението на страната към палестинците. " Няма народна власт с окупация ", написа на един от плакатите.

" Роден съм в демократична страна и не мога да пребивавам в това, в което се трансформира . Това е всичко. Така че ние се борим за народна власт ", безапелационен е Йоръм Сагир, един от многото протестиращи.

От няколко седмици има постоянни митинги против държавното управление, като предишния уикенд над 100 000 се причислиха към протест в Тел Авив. В събота 13-годишен палестинец откри огън и рани съществено двама мъже в израелско населено място. Стрелбата се случи по-малко от ден, откакто различен нападател умъртви седем души пред синагога там в най-смъртоносната офанзива в града от 2008 година насам.

Нарастването на насилието бележи последната сериозна ескалация в един от най-кървавите месеци в Израел и окупирания Западен бряг от години насам.

Събитията, единствено ден преди държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да дойде в района, съставляват основен тест за новото крайнодясно държавно управление на Израел
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР