Десетки хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу вероятните планове на

...
Десетки хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу вероятните планове на
Коментари Харесай

40 000 души излязоха на протест в Мадрид

Десетки хиляди испанци стачкуваха в Мадрид против евентуалните проекти на министър-председател Педро Санчес да амнистира каталунските сепаратисти, с цел да резервира поста си след изборите, които не съумя да завоюва, съобщи Ройтерс.

Развявайки испански флагове, поддръжници на опозиционната консервативна Народна партия дойдоха от цяла Испания, с цел да вземат присъединяване в митинга в столицата. По оценка на управляващите в демонстрациите са взели участие към 40 000 души.

Санчес, чиято партия зае второ място на изборите през юли, може да остане на поста си, в случай че получи поддръжката на някогашния каталунски водач в заточение Карлос Пучдемон, чиято партия " Жунтс пер Каталуния " ( " Заедно за Каталуния " ) има седем места в Народното събрание.

Пучдемон, който е търсен в Испания за опит за разединение на Каталуния от Испания, изиска преустановяване на правосъдните каузи против неговите съратници като изискване за поддръжката за Санчес.

Алберто Нунес Фейхоо, водач на Народната партия, която завоюва най-вече гласове на изборите, съобщи, че в никакъв случай няма да отстъпи пред настояванията на за амнистията на уредниците на референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, който бе създаден макар правосъдните решения, че е противозаконен.

Оттеглянето на наказателните каузи против сепаратистите би било еднакво на прошка на " заговорниците за прелом ", съобщи той пред поддръжниците си на митинга в Мадрид.

Санчес пък организира собствен политически протест в община Гава, покрай районната столица на Каталуния Барселона. Той не загатна за прошка, само че съобщи, че социалистите желаят да излекуват обществените разделения по отношение на каталунската рецесия.

През 2021 година Санчес помилва девет сепаратисти, хвърлени в пандиза поради ролята им в битката за самостоятелност на Каталуния, напомня Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР