Десетки хиляди иранци изразиха гнева си след убийството на смятания

...
Десетки хиляди иранци изразиха гнева си след убийството на смятания
Коментари Харесай

Десетки хиляди в Иран скандираха "Смърт за Америка", САЩ изпращат още войници в региона

Десетки хиляди иранци показаха гнева си след убийството на считания за воин в Техеран пълководец от Революционната армия Касем Солеймани и проирански бойци от Ирак при американски въздушен удар, а ислямската република назова случилото се " акт на интернационален тероризъм ". Часове по-късно, след неспирни закани за грубо възмездие, бе назначен и наследникът на индивида, считан за проектант на иранската политика в Близкия изток.

Неназовани представители на управляващите в Съединени американски щати споделиха за Си Ен Ен, Ен Би Си и други малките екрани, че още най-малко 3000 бойци ще бъдат изпратени в Близкия изток като защитна мярка. Такава опция бе заложена още след обсадата на посолството в Багдад тази седмица. Тогава министърът на защитата Марк Еспър съобщи, че неотложно в Персийския залив (по друга, неофициална информация - в Кувейт) ще бъдат ситуирани още 750 души от 82-ра въздушно-десантна бригада, а други 3000 ще бъдат " в подготвеност ". Обсадата бе в отговор на офанзива против лагер на шиитската милиция " Катаиб Хизбула ", оглавянана от убития при удара Абу Махди ал Мухандис. Тогавашният удар бе породен на собствен ред от убийството на американски наемник от ракета на милиции.

Междувременно американски жители напущат Ирак, а Турция издаде предизвестие да се заобикаля пътешестване до югоизточния ѝ комшия.

Безпокойството от вероятен отговор на Иран доближава даже Ню Йорк, чиито управляващи оповестиха нараснала паника. Пред публицисти кметът Бил де Блазио изясни, че въпреки градът постоянно да е нащрек за вероятни терористични офанзиви (особено от 11 септември насам), характерът на възможната опасност се е трансформирал доста - въпреки всичко Иран разполага с несравнимо по-сериозни запаси от организации като " Ал Кайда " и " Ислямска страна ". " Разликата е като сред дветове. Трябва да приемем, че това деяние ни привежда във фактическо положение на война ".

" Погребахме мнозина... като Тръмп "

Часове след удара Иран избра правоприемник на Солеймани. Досегашният му заместител, бригаден военачалник Есмаил Каани, поема поста. Програмата на " Ал Кудс " няма да се промени с този ход, съобщи аятолах Али Хаменей в изказване за " Ройтерс ". В известие на уеб страницата си Хаменей разказва Каани като един от най-удостояваните с оценки командири по време на войната с Ирак.

Каани заместваше Солеймани, откогато последният стана пълководец през втората половина на предишното десетилетие. Американски медии означиха, че през 2017 година той е споделил, че заканите против Иран " ще навредят на Америка ". " Погребахме мнозина... като Тръмп и знаем по какъв начин да се сражаваме с Америка. "

" Не сме войнолюбива страна. Но ще съжалявате за каквото и да било военно деяние против Иран, " споделя още той. " Нюзуик " цитира радио " Фарда " - иранския канал на " Свободна Европа " - съгласно който Каани е прочут с гневната си рецензия против Израел и със сериозното си въздействие в Сирия. Той насочи и доскоро опасност: " Бъдете търпеливи... скоро ще видите телата на американците из целия Близък изток. "

 Според информации в иракски и интернационалните медии това е колата, в която са били Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, пълководец на иракска шиитска милиция, край летището на Багдад.
© Reuters

Според информации в иракски и интернационалните медии това е колата, в която са били Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, пълководец на иракска шиитска милиция, край летището на Багдад.

По-малко от ден след удара представители на американските институции дават разнопосочни сведения за случая. В " Туитър " президентът Доналд Тръмп съобщи, че Солеймани е " умъртвил или нарил тежко хиляди американци за дълъг интервал от време " и заговорничел за още убийства, само че не даде детайлности. В изявленията за Си Ен Ен и " Фокс нюз " държавният секретар Майк Помпео съобщи, че задачата на удара е била да се предотврати " идна офанзива ", застрашаваща американците в Близкия изток. Той отхвърли да даде повече информация, само че сподели, че оценката е била " основана на разследваща активност ".

Tens of thousands of people are rallying on the streets of Iranian capital Tehran following the US airstrike that killed Qasem Soleimani. https://t.co/OdPzDFs4kPpic.twitter.com/V16zAWNyDO
— CNN (@CNN) January 3, 2020

Американският сенатор Марко Рубио обаче разгласи, че Солеймани е възнамерявал прелом в Ирак по указания на висшия лидер и скорошни офанзиви против американски жители, съдружници и ползи.

Иран също продължи с мненията за нечовечен отговор, а Върховният съвет за национална сигурност на страната предизвести, че Вашингтон ще понесе отговорност за " най-големия си стратегически гаф в Западна Азия ", от чиито последици мъчно ще избяга. Комуникацията със Съединени американски щати, наподобява, тече по два канала. Освен обществените изявления тече и дипломатическа интензивност - за ден Иран два пъти съобщи на посланика на Швейцария известия за американската администрация. Швейцария съставлява ползите на Съединени американски щати в Иран.

В Иран хиляди демонстрираха в памет на Солеймани, а някои отидоха до резиденцията на висшия лидер Али Хаменей, с цел да поднесат съболезнованията си. Според сътрудник на " Франс прес " мнозина са скандирали " Смърт на Америка " с плакати, изобразяващи Хаменей или Солеймани.

 Десетки хиляди в Иран скандираха
© Associated Press

В самия Ирак мненията са разнопосочни. Помпео даде по-рано през днешния ден образец с иракчани, танцуващи на улицата от наслада, само че не всички считат Солеймани и убитият дружно с него началник на една от дейните паравоенни групи Абу Махди ал Мухандис за врагове макар поддръжката им за потребление на оръжия против протестиращите напоследък. Някои ги считат за герои, други подлагат на критика Вашингтон за това, че убийството е станало на иракска земя и това може да въвлече страната във война.

Сред страните в района, където гибелта на Солеймани има мощен отзив, е и Израел, съпротивата против който е част от идеологията на Ислямската република и на поделението на Солеймани " Ал Кудс ". Страната разгласи, че привежда армията си в подготвеност, в случай че иранската реакция се насочи точно към Израел.

Повече за убийството на Касем Солеймани четете тук.

За смисъла му за иранската политика четете тук.

Повече за доближения до него пълководец Абу Махди ал Мухандис можете да откриете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР