Десетки хиляди хора от Баската автономна област в Испания образуваха

...
Десетки хиляди хора от Баската автономна област в Испания образуваха
Коментари Харесай

Oгромна жива верига на баските за независимост от Испания

Десетки хиляди хора от Баската самостоятелна област в Испания образуваха жива верига, дълга близо 202 км, с цел да призоват да им бъде обещано право да провеждат референдум за самостоятелност.

В испанската конституция призната през 1978 година, след края на диктатурата на Франсиско Франко, обаче е записано, че страната е неделима.

Избраха Пучдемон отново за президент, само че по какъв начин ще ръководи

Какво ще направи Испания оттук насетне

Арестуваха Пучдемон в Германия, конфликти в Барселона

Миналогодишният опит на Каталуния да провежда референдум за обособяване беше посрещнат със сурови правни дейности.

Но на 1 юни някогашният министър председател от Народната партия Мариано Рахой, който беше подложен на критика за метода си към каталунската рецесия, беше свален с избор на съмнение и постът му зае водачът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес. Той прикани за нови договаряния с каталунското управление.

Макар множеството хора в Баската самостоятелна област, да не поддържат отделянето от Испания, мнозина считат, че популацията би трябвало да получи право на референдум.

В така наречен Страна на баските и в този момент има високо ниво на самоопределяне и сходно на Каталуния, личен език и просвета.

Протестът с живата верига беше проведен от баската организация "Gure Esku Dago " (В наши ръце) и стигна от Сан Себастиан до баския парламент във Витория.

Испанските управляващи поддържат мнението си, което беше подкрепено и от конституционния съд, че всевъзможни референдуми за самостоятелност на райони са противозаконни.

Референдумът на 1 октомври за обособяване на Каталуния от Испания и последвалата едностранно оповестена от районното каталунско държавно управление самостоятелност подтикнаха Мадрид да поеме контрола над региона и да арестува държавните чиновници, свързани с гласуването.

Spain's Basques form 202-km human chain to call for independence vote https://t.co/yEEqOTmKtJ pic.twitter.com/zkbN3SfwYf
— Reuters Top News (@Reuters) June 10, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР