Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва

...
Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва
Коментари Харесай

Безумни изисквания заради прането на пари вбесиха бизнеса

Десетки хиляди компании, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове би трябвало да изпратят до през днешния ден, 15 февруари, в Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) проекти за образование на чиновниците си през 2019 година що е то корупция и по какъв начин да я разпознаваме. Причината? Законът за ограниченията против изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива проекти в ДАНС.
Този спомагателен тонаж бумащина ще се повтаря всяка година, написа в новопоявилия се устав за използване на закона, разяснява в. Сега. Медията е безапелационна, че това е следващ стрес след условието да се подаде нотариално заверена декларация за благосъстоятелност, откакто при регистрация в Търговския указател има документ със удостоверен автограф.
Заради същия закон десетки хиляди компании и НПО-та ще би трябвало да пишат и вътрешни правила. Санкциите за нарушителите са съществени - от 1000 до 10 000 лева за физически лица и 2000 до 20 000 лева за компании. А за финансовия бранш - банки, застрахователи и други, санкциите стигат до 50 000 лева
Само неправителствените организации са над 40 000. Сред задължените да пишат проекти и вътрешни правила и да се образоват от време на време са Българска народна банка, комерсиалните банки, капиталовите медиатори, пенсионните фондове, лизинговите компании, компаниите за пощенски и куриерски услуги, заложни къщи, обменни бюра и други
Законовите отговорности обгръщат също инспектори, счетоводители, нотариуси, правни консултанти, правосъдни реализатори, брокери на парцели, а също и търговците на едро, търговците на оръжие и на горива, както уредниците на хазартни игри.
И администрацията - държавна и локална, би трябвало да е образована и готова да разпознава сигналите, че зад дадена договорка, контракт, заплащане има нещо подозрително и може да " пере " престъпни пари . Това важи за министри и кметове, за Национална агенция за приходите и митниците, за организациите за приватизация и за публични поръчки. За задачата тези организации би трябвало да имат и вътрешни правила " за противопоставяне на прането на пари и финансирането на тероризма ". Тези правила също би трябвало да бъдат показани в ДАНС - до 12 май. Агенцията общително е качила на уеб страницата си образцов проект. От него излиза наяве какъв брой проформа е това условие и по какъв начин ще е следващата загуба на време и запаси на задължените лица. В проекта пример написа, че всички чиновници би трябвало да минат образование до 30 юни.
Форумите на счетоводителите и на неправителствените организации прегряха от отвращение през последната седмица. Тогава задължените научиха какво ги чака.
Счетоводители се гневяха, че до момента в който ДАНС пропуща канали за мръсни пари от Венецуела, мачка дребните компании и свободните специалности по неприемлив метод. Неправителствените организации с изненада научиха, че даже да нямат активност и нито един назначен, шефовете им би трябвало да се образоват за корупция.
Съмнително е, че служителите от ДАНС ще смогнат да обработят лавината от проекти, която ще ги засипе. От куриерска компания описаха по какъв начин техен човек е прокиснал 4 часа в организацията, до момента в който деловодството одобри всичките 240 колета с проекти, които куриерът е трябвало да достави. Сайтът на организацията също работи мъчно в последните дни - очевидно тъй като е претрупан от гости, които търсят информация какво да вършат, с цел да не сгазят закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР