Десетки хиляди аржентинци протестираха вчера срещу предоговарянето на дълга, което

...
Десетки хиляди аржентинци протестираха вчера срещу предоговарянето на дълга, което
Коментари Харесай

Протести в Аржентина заради предоговарянето на дълга на страната

Десетки хиляди аржентинци стачкуваха през вчерашния ден против предоговарянето на дълга, което държавното управление се пробва да контракти с Международния валутен фонд (МВФ), вероятност, която разсънва опасения от обществени проблеми, свързани с предходни стопански проекти, контрактувани с интернационалната институция, съобщи Франс прес.

"Не на договорката с МВФ ", "дългът е към хората, а не към МВФ ", пишеше на лозунгите, носени от студентите и членове на синдикати и радикални леви организации, протестиращи на площада пред президентския замък. Протестът беше ориентиран както против интернационалната организация, по този начин и против лявоцентристкото държавно управление, упреквано, че се е съгласило да уреди дълга си от 44 милиарда евро до 2024 година. Като разследване то ще би трябвало да одобри нараснала бюджетна дисциплинираност в страна, в която бедните са към този момент 40%.

Ужасно е да виждаш в лечебните заведения деца с дребни коремчета, подути от апетит. Това съществува през днешния ден в Аржентина! На всеки 8-9 години стартира още веднъж, ние сме продадени на МВФ! Единственият вид, който виждам, е да не плащаме, а да проследим изтеклите в чужбина капитали. Нека те заплащат, съобщи Аня Кристина Хайме, 70-годишна.

През миналата седмица аржентинска делегация организира във Вашингтон срещи с екип на МВФ. До края на годината изпълнителната власт би трябвало да показа в Народното събрание "многогодишна икономическа стратегия ", която да бъде утвърдена от фонда.

В петък МВФ съобщи, че преди постигането на съглашение са нужни повече полемики, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР