Десетки граждани се събраха в събота вечер на мирен протест

...
Десетки граждани се събраха в събота вечер на мирен протест
Коментари Харесай

Мирен протест в защита на иранските жени се проведе в София

Десетки жители се събраха в събота вечер на кротичък митинг пред НДК в поддръжка на дамите на Иран , човешките права, справедливостта и общественото тъждество.

Протестът бе под надпис " България е с теб, Иран! Жена. Живот. Свобода “ и беше проведен от български неправителствени организации, обединени в съдружие „ Равни БГ “, взаимно с иранската общественост в страната.

" Благодаря на всеки, който през днешния ден споделя: Иран, България е с теб. От седмици наред иранската общественост е тук, с цел да каже, да призове международната общественост, да изрази своята непоносимост. Защото ние през днешния ден тук можем да живеем както желаеме. Можем да боядисваме косите си и да демонстрираме телата си. Можем да учим, можем да се движим свободно. Но през днешния ден дамите в Иран нямат това право! Всички ние сме тук, тъй като всяка жена има право на независимост, на живот. България е с Иран. Ние желаеме всеки човек в Иран да има права, да бъде предпазен ", съобщи Юлия Андонова от фондация „ Пулс “.

Към събитието се причисли и музикалната група People of Maha. Обявено беше и събиране на средства в помощ на ирански дами.

Гражданите носеха флагове на Иран и палеха свещи в памет на 22-годишната Махса Амини, арестувана от нравствената полиция в родината й на 13 септември и умряла в ареста няколко дни по-късно.

Протестът продължи с спокойно шествие по маршрут НДК - постройката на Европейския парламент в София - Иранския културен център.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР