Десетки граждани се събраха пред Съдебната палата в София, за

...
Десетки граждани се събраха пред Съдебната палата в София, за
Коментари Харесай

Десетки скандираха срещу насилието над жени: Няма да мълчим! Няма да търпим!

Десетки жители се събраха пред Съдебната палата в София, с цел да покажат взаимност с всички, претърпели или станали жертва на принуждение, учредено на пола. Хората скандираха " Няма да мълчим! Няма да поносим! "  
Още по темата
Мотото на проявата тази година е " Жена Живот Свобода ".

Организаторите от Феминистки мобилизации упорстват да се основат спешни и консултативни центрове във всяка област на България, да се даде публичност на казуса и политиките за предварителна защита на насилието.

Феминистки мобилизации желаят още страната да извършва и разшири поетия ангажимент за събирането и правенето на публична статистика за казуса с полово-базираното принуждение, както и да се вкарат наложителни часове по полово обучение в учебната стратегия, които да работят като превантивна мярка против полов тормоз. Искаме приемането и въвеждането на пакет от ограничения, които да подсигуряват човешките права и достойния живот на мигрантките, бежанките, дамите от ромски и различен малцинствен генезис, ЛГБТИ+ дамите, затворничките, дамите с увреждания, секс работничките, дамите със зависимости и малолетните майки, показват още уредниците на проявата.

Създаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение и във връзка с български жители в чужбина, потърсили помощ и поддръжка, планува законопроект за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, създаден в Министерството на правораздаването. Достъп до данните ще имат Министерство на вътрешните работи, Агенцията за обществено подкрепяне, Държавната организация за протекция на детето и органите на правосъдната власт. Това уточни през днешния ден служебният заместник-министър на правораздаването Юлия Ковачева по време на кръгла маса, отдадена на насилието над дами, проведена от фондация " Асоциация Анимус ".

 Снимка: Dir.bg

Организаторите на митинга разясниха, че проявата е и за да се покаже съпричастност с дамите в Иран, които към този момент повече от два месеца се борят за правата, свободата и живота си, оповестява Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Сред единствените политици, видяни на митинга, бяха евродепутатът от ПЕС Сергей Станишев и водачът на " Изправи се БГ " Мая Манолова, както и някогашния депутат от Българска социалистическа партия и някогашен ръководител на женската организация на дамите социалистки Дора Янкова.

По-рано през днешния ден Станишев насочи зов с вяра да види на митинга повече политици.

 Снимка: Dir.bg

" Сега е моментът да създадем нещо. Политиците, институциите, обществото. Проблемът с насилието над дами и домашното принуждение не е персонален. Той е обществен проблем. Апелирам към днешните народни представители на България - приемете измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. Така не просто ще спасите човешки животи. Ще лекувате обществото от архаични стандарти, от експанзия и принуждение, от психически контузии, от популизъм и политически боязън. Избори не се печелят със снишаване. Иска се политическа воля, визия и храброст ", съобщи Станишев, който бе посетител на Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation на тяхната кръгла маса " Активни против насилието над дами. Говори! Помогни! Любовта не боли "!

 Снимка: Dir.bg

 Снимка: БТА

Всяка трета жена на възраст 18 - 29 година у нас е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник. Сред дамите на възраст 18 - 74 години малко под 12 % са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни, са стряскащите данни, изнесени от Националната статистика от проучване, направено в интервала ноември 2021 - февруари 2022 година

 Снимка: БТА

Данните от проучването сочат, че 20,5% от дамите на възраст 18 - 74 година в страната, които сега имат или в миналото са имали сътрудник, са претърпели един или повече случаи на принуждение от съкровен сътрудник.

 Снимка: Dir.bg

Сред дамите на възраст 30 - 44 година относителният дял на претърпелите принуждение от сътрудник е 22.5%.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР