Десетки дела по съдилищата за незаконно строителство, стотици заповеди по

...
Десетки дела по съдилищата за незаконно строителство, стотици заповеди по
Коментари Харесай

Пловдив се превърна в рай за незаконното строителство

Десетки каузи по съдилищата за нелегално строителство, стотици заповеди по районни кметове за унищожаване на здания и 0 лв. за подобен вид действия в бюджета на Община  Пловдив за 2023 година.  Незаконното строителство в града процъфтява, а всеки, който си строи къща в прорез със закона към този момент знае, че няма кой да му е пипне, не и в този момент. Защото просто пари няма.
Прочетете още
В Пловдив са обособени четири  основни така наречен гета, в които има десетки, а някъде и стотици противозаконни къщи.  Лошото е, че броят и на гетата, а и на постройките се усилва, без обаче да се взимат ограничения от градските управляващи.

Преди години всяка пролет започваха акции по премахването на противозаконни постройки в Столипиново, Арман махала, Шекера и Аджисана.  С приоритет се премахваха здания,  които са рискови или върху част от уличната мрежа.  В този мандат обаче с изключение на единично унищожаване на подобен вид постройки – така наречен акции няма. От друга страна се вижда по какъв начин се обособяват  и нови места с къщи и големи сметища – както моста под „ Ален мак ”. Там в последните месеци се палеха всекидневно отпадъци, а около противозаконните къщи се бе образувало голямо бунище. Теренът бе разчистен, само че това го строи притежателят на парцела, който е частен.

„ След като влязохме в контакт със притежателя поради редицата сигнали за този терен, той отстрани постройките и разчисти терена, където се бяха самонастанили хора. За тази година нямаме в бюджета средства за унищожаване на нелегално строителство, въпреки да имаме десетки заповеди за унищожаване в няколко квартала ”,  заяви кметът на „ Северен ” Стоян Алексиев ”.

В „ Централен ” също не разполагат със средства, а съгласно Георги Стаменов трябват най-малко 150 000 лв. на година, с цел да се отстраняват рисковите здания в региона.

Най-тежко е ситуацията в „ Източен ”, където е квартал Столипиново. Районният кмет Иван Стоянов разяснява, че има влезнали в действие над 800 заповеди за побутване на противозаконни къщи и постройки, разположение върху общински терени.

„ За да  премахнем рисковите здания и тези върху  уличната регулация трябват най-малко 1 млн. лв.. Отделно са нужни към 350 000 лв. за бутането на детската градина на „ Елба ”, чието градивно проучване сподели, че е негодна и рискова. Въпреки това постоянно в нея се самонастаняват търговци ”, сподели Стоянов.

Проблемът с противозаконните постройки е голям в цяла България. В редица обитаеми места се образуваха цели квартали, в които няма и една тухла построена с позволение. Тук не  става въпрос да се изгонят просто хора от къщите, в които живеят, а да се съблюдават правила.

Когато се вдигне една такава сграда и в нея се нанесат да живеят хора, не след дълго до нея  ще построи друга и по този начин те ще се усилват с геометрична градация и по този начин се зараждат следващите гета, където царува беззаконието.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР