Десетки бюлетини в София са обявени за недействителни заради неволно

...
Десетки бюлетини в София са обявени за недействителни заради неволно
Коментари Харесай

Куп бюлетини са анулирани заради неволни знаци по тях

Десетки бюлетини в София са оповестени за недействителни поради несъзнателно появили се знаци по тях. Част от гласоподавателите са поставяли бюлетините една върху друга при отбелязване на вота си и поради незасъхнало добре мастило на гърба на първата бюлетина върху втората се е появил мастилен знак. Част от секционните комисии са били осведомени в точния момент и са предупреждавали гласоподавателите, само че други не са знаели до последно. Така редица бюлетини са оповестени за недействителни не по виновност на гласоподавателите. Други комисии са приемали сходни бюлетини за действителни, а трети са преосмислили преценката си и упорстват за промяна на данните в ЦИК.

Това се разбра около фрапантен случай в една от секциите в регион " Искър ", където претендентът на ГЕРБ Ивайло Цеков завоюва с дребна преднина от 114 гласа пред Борис Цветков от Българска социалистическа партия. Този регион се прочу с голям брой унищожени поради механична щета бюлетини - 544, които в действителност се оказаха сбъркани и след промяна паднаха до 97. Анализът на протоколите обаче разкрива и други брутални неточности. 

Най-проблемен е протоколът от 17-а секция в региона, стана ясно от публикувани от Цветков документи. В тази секция е регистриран огромен брой недействителни бюлетини - 40, като 38 от тях са лишили гласове точно от Цветков. Секционната комисия обаче твърди, че до този огромен брой на невалидните бюлетини се е стигнало поради неполучена в точния момент информация от ОИК, Следствен отдел към окръжна прокуратура и ЦИК за проблем с отпечатването на сив отпечатък от едната бюлетина, в случай че е сложена от гласоподавателя върху другата бюлетина. Членове на комисията заявяват пред ЦИК, че изборният резултат на Цветков в тази секция следва да се преразгледа и се съгласяват на наново преброяване.

Гласоподаватели в други столични региони описаха, че при вота им също се е получил сходен отпечатък, само че комисиите са ги уверили, че такава бюлетина ще бъде зачетена. На други места пък членове на комисиите категорично са предупреждавали за опция от сходен проблем поради незасъхнало мастило. При скупчване на гласоподаватели обаче такова предизвестие не се правеше, описаха членове на комисии.

Няма по какъв начин да се откри какъв брой бюлетини в София са оповестени за недействителни на това съображение. Недействителните гласове не са в положение да извърнат вота за кмет на София, където разликата сред претендентите е по-голяма, само че при доста оспорвани балотажи по регионите могат да въздействат.

Анализът в проблематичния регион " Искър ", където резултатите се апелират, демонстрира и брутални неточности в протоколите. В региона има протоколи, в които съвсем нито едно от регистрираните цифри за вота не е правилно или позволените неточности не са разумни. Така да вземем за пример в 74-та секция броят на гласоподавателите, които са заявили, че не поддържат никого, е повишен от 10 на 23. Точно освен това преброяване мъчно може да се направи неточност. Невалидните бюлетини тук са задраскани и от 2 са се нараснали на 6. Първо е имало една сбъркана бюлетина, която след това е станала нула - това също не е разумна неточност.
В 44-та секция пък броят на гласоподавателите, дали вота си за " Не поддържам никого ", е повишен от 9 на 21. Броят на действителните гласове е поправен три пъти, като третата версия е, че те са 247. В 64-та секция " Не поддържам никого " е повишено от 11 на 24. Съответно е понижен броят на гласовете, дадени за самите претенденти. Конкретно на Борис Цветков гласовете са поправени нелогично и приказват за по-голяма неточност - вотът е понижен от 174 на 98 гласа. Това може да се изяснява с неправилно нанасяне на резултата на Ивайло Цеков, само че пък неговите гласове са 170.

РЕЦИДИВ

Районът към този момент се прочу с голям брой на публично оповестените от ЦИК за унищожени поради механични повреди бюлетини - 544. След инспекция се е оказало, че унищожените бюлетини са 97, а до грешката се е стигнало при погрешно нанасяне на данните за една от секциите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР