Десетки българи присъстваха на втория от трите протеста, организирани от

...
Десетки българи присъстваха на втория от трите протеста, организирани от
Коментари Харесай

Втори протест за правата на човека в РСМ - този път в Париж

Десетки българи участваха на втория от трите митинга, проведени от Инициативен комитет за отбрана на правата на индивида,,Шемето ". Той се организира на 06 декември 2021 година в Париж, като мястото на демонстрацията беше на площад " Парагвай ". Френските правила за сигурност не позволяват скупчване на задгранични жители пред посолствата, по тази причина уредниците и полицията се бяха споразумели за място, което се намира покрай посолството на Република Северна Македония, към която е адресиран митингът.

Протестните дейности на студентите имат за цел да провокират вниманието на съответните европейски институции и интернационалната общност, върху систематичното нарушение на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални знаци на територията на Република Северна Македония.

Известно е, че за задачата е отправена петиция, в която се твърди, че уредниците поддържат напъните на Република Северна Македония за влизане в Европейски Съюз, само че Скопие не би трябвало да получи зелена светлина от София, до момента в който не бъде комплициран завършек на дискриминирането на българи в РСМ.

Пример за сходно недопустимо отношение, съгласно текста на " Обръщение на български студенти към Европейската комисия по отношение на дискриминирането на българи в Република Северна Македония " е принуждаването на българи да се заявяват като македонци по време на последното локално броене, както и отказването на работа на лица с българско съзнание, история и/или идентичност.

От Инициативен комитет за отбрана на правата на индивида,,Шемето ". упорстват за непоколебим мониторинг от страна на Европейска комисия по отношение на нарушавания на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Протестът в Париж се оказа доста по-добре посетен спрямо този в Берлин. На площад " Парагвай " се събраха към 50 души интензивно протестиращи, които привлякоха вниманието и на мнозина французи, които демонстрираха огромен интерес към събитието. Пристигнаха български студенти от Лондон, Брюксел и несъмнено от София.
 Студенти с акция в Берлин против нарушаването на човешките права в РСМ
Студенти с акция в Берлин против нарушаването на човешките права в РСМ

Инициативен комитет за отбрана на правата на индивида " Шемето " провежда три следващи акции

В демонстрацията взеха присъединяване и девет души от Република Северна Македония, сред които две безстрашни студентки и един студент, които всички учат в РСМ.

Многозначителен факт е това, че формалното споразумяване на митинга е станало с извънредно значимата помощ на господин Сунай Мехмед - човек със личен бизнес във Франция, дошъл в Париж чак от южната част на страната с още двадесетина души - българи и турци.

Г-н Сунай Мехмед е родом от България, приказва съвършен български език и е извънредно завързан към идеята на отбраната на човешките права. Той счита, че правата на българите и на турците в Република Северна Македония би трябвало да се пазят с всички възможни мирни средства, както и че ситуацията на българите в РСМ е най-тежко.

Събитието протече без произшествия, в случай че не се брои фактът, че френската полиция изгони от площад " Парагвай " група от 18 души, работещи във Франция, които бяха паркирали погрешно двата си микробуса. След приключването на митинга, множеството участници се изкачиха на върха на Айфеловата кула и си пожелаха да не губят мотивация и по-нататък.

Следващият трети митинг следва да се организира на 15-ти декември в Брюксел, като уредниците чакат той да е кулминационната точка на тази акция от три следващи демонстрации в три европейски столици. Участниците в митинга в Париж и ръководителят на Инициативния комитет за отбрана на правата на индивида,,Шемето " - Живко Чакракчиев са уверени, че демонстрацията в Брюксел ще събере още повече присъстващи.

Междувременно, в Копенхаген е подета самодейност от живеещи там българи - работещи в Дания и студенти, които ще проведат проява аналогична на провежданите от Инициативния комитет за отбрана на правата на индивида,,Шемето ". Там също ще се внесе петицията на Инициативния комитет в посолството на Република Северна Македония.

Инициативата продължава да получава поддръжка от стотици хора, живеещи в България и отвън страната, включително и в Република Северна Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР