Десетилетия наред всички автомобилни производители бяха готови на всичко, за

...
Десетилетия наред всички автомобилни производители бяха готови на всичко, за
Коментари Харесай

Доскоро си водеха записки, но вече китайските „ученици” водят уроците

Десетилетия наред всички автомобилни производители бяха подготвени на всичко, с цел да създадат взаимно сдружение с китайски производител и да се снабдят с разрешителното да създават в Китай. Това условие отпадна през 2020 година, тъй като китайците взеха всичко, което им беше нужно, с цел да изградят лична автомобилна индустрия, която да не зависи от западната. И в този момент Поднебесната империя стартира да бере плодовете на своята политика, до момента в който досегашните законодатели на китайския и международния пазар стартират да губят почва под краката си в страната.

Проблемът за наследствените производители е и различен. Ако до неотдавна „ преподаваха ”, в този момент към този момент уроците изнасят досегашните им възпитаници. Доказва го продължаващият растеж на навлизане на електрически и хибридни коли на китайския пазар (те ги назовават с обобщителното new-energy vehicles, NEV).

Как стана това? Китайският пазар на електрически коли бе движен от разнообразни политики, написа Bloomberg. Комбинацията от регулации за икономии на гориво, системата от квоти за NEV, квоти за държавни коли и държавни дотации за директни поръчки бяха главният движещ фактор.

Но тази политика за интервенция към този момент я няма (поне не в първичния й вариант), производителите към този момент не вършат просто електрически автомобили, които да дават отговор на регулациите. Вместо това стремежът е за създаване на лично лице и прелест.

И по този начин на пазара се появиха играчи като Xpeng, Hozon, Li Auto, Nio, Leap Motor и WM Motor, които продават по към 150 000 електрическия автомобил всяко тримесечие, съвсем 10 пъти повече по отношение на началото на 2020 година

Как го реализираха? Те трансформираха усещанията на клиентите към електрическите автомобили. Това стана, поставяйки акцентиране върху цифровите услуги, свързаността и потребителско преживяване.

В резултат на това западните производители губят почва под краката си в Китай. През 2020 година те държаха 61% от автомобилния пазар в Китай, само че към днешна дата процентът към този момент е 49%.

Другият проблем за наследствените производители е апетитът на новите китайски играчи, които стартират съществено да гледат към Европа.

Всички акценти по тематиката четете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР