Десет от 12-те хонконгски активисти, опитали се да избягат от

...
Десет от 12-те хонконгски активисти, опитали се да избягат от
Коментари Харесай

Китай вкара в затвора 10 души от Хонконг за нелегално преминаване на границата

Десет от 12-те хонконгски деятели, пробвали се да избягат от Хонконг в Тайван, през днешния ден бяха наказани в китайския град Шънчжън за " незаконно прекосяване на границата ", заяви Франс прес.

Процесът против 10 от тях, които са пълнолетни, стартира през вчерашния ден в китайския град Шънчжън при закрити врата.

От съда са уведомили роднините на арестуваните, че те са се признали за отговорни.

Активистите бяха задържани през август от китайската брегова защита на борда на катер, с който се опитваха да отидат в Тайван. Двамата уредници на бягството бяха наказани на три години затвор, а останалите осем - на седем месеца затвор.

Европейски представител по външнополитическите въпроси прикани през вчерашния ден Пекин да освободи 12-те деятели.

Агенциите оповестиха и за друга присъда на хонконгския деятел. Тони Чун Хонлам беше наказан през вчерашния ден на четири месеца затвор за поругаване на китайското знаме и присъединяване в забранен митинг предходната година, съобщи ДПА.

Деветнайсетгодишният юноша, който преди организираше деянията на бореща се за самостоятелност на Хонконг младежка организация, е обвиняем по друго дело, този път за нарушение на наложения на Хонконг през юни закон за националната сигурност.

През октомври Чун беше арестуван от сътрудници на китайските служби за сигурност при несполучлив опит да получи леговище в американското генерално консулство и по-късно беше упрекнат за противодържавна активност и по-конкретно - в подкопаване на националното обединяване и скрит план за издание на подривни материали.

Съдът отхвърли да го пусне под гаранция с претекста, че може да се укрие, и го остави под стража до съвещанието по обвиняването по закона за националната сигурност, което е на 7 януари.

На 11 декември Чун беше приет за отговорен в поругаване на китайското знаме по време на противозаконна проява през май 2019 година, когато е свалил флага пред постройката на държавното управление и го е хвърлил във въздуха. По това обвиняване го заплашваха до четири години затвор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР