Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо имат положителен

...
Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо имат положителен
Коментари Харесай

Защо да вървим поне десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо

Десет хиляди крачки дневно с по-бързо движение имат позитивен резултат върху здравословното положение, откри взаимно изследване на австралийски и датски откриватели, представено от електронното издание Юрикалърт.

Специалистите от университетите на Сидни и на Южна Дания вършат заключението въз основата на наблюдения върху 78 500 души на възраст сред 40 и 79 години. Те носят специфични гривни за следене на физическата интензивност. Наблюденията не престават седем години. Досега това е изследването с максимален брой участници, обвързващо броя на крачките и здравословното положение, настояват откривателите.

Учените откриват, че при 10 000 крачки дневно се понижава рискът от деменция, сърдечни болести, рак, и даже гибел. Резултатите демонстрират също, че по-бързото движение има повече преимущества от броя на стъпките.

" Посланието е, че с цел да предпазят здравето си, хората биха могли освен да се стремят към 10 000 крачки дневно, само че и да вървят по-бързо ", обобщава доктор Матю Ахмади от университета в Сидни и един от водещите създатели на изследването.
" Броят на стъпките е елементарно понятен и необятно употребен от обществеността за следене на интензивността с помощта на възходящата известност на фитнес гривните и приложенията за мобилни телефони, само че рядко хората се замислят за темпото ", сподели старши създателят Емануел Стаматакис, професор в университета на Сидни.

На базата на получените данни учените откриват, че всеки 2000 крачки понижават последователно риска от преждевременна гибел с сред 8 и 11 %, до почти 10 000 крачки оптимално дневно. Подобни асоциации се следят при сърдечно-съдови болести и рак.

“За по-малко дейните проучването сподели, че даже и 3800 стъпки на ден могат да понижат риска от деменция с 25 % “, изяснява доцент Борха дел Посо Крус от Университета на Южна Дания. 9800 стъпки е оптималният брой крачки дневно и е обвързван с 50 % по-нисък риск от съществени проблеми с паметта, споделят експертите.

Констатациите от тези изследвания биха могли да дадат първи публични насоки за физическа интензивност, основаващите се на брой крачки, и да оказват помощ за създаване на ефикасни стратегии за публично здраве, ориентирани към попречване на хронични болести, считат откривателите.

Данните от проучването са оповестени в списанията на Американската здравна асоциация (JAMA) за вътрешни заболявания и неврология.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР