Десет години след като вдигнаха тост за зараждащото се приятелство

...
Десет години след като вдигнаха тост за зараждащото се приятелство
Коментари Харесай

Путин кацна в Пекин, ще бетонира десетилетните отношения с Китай

Десет години откакто подвигнаха тост за зараждащото се другарство с водка и торта, Си Дзинпин и Владимир Путин ще се срещнат още веднъж в Пекин в сряда в търсене на по-нататъшно задълбочаване на " безграничното " партньорство сред двете им страни.

Двамата президенти споделят мощна персонална връзка, като Си назовава съветския си сътрудник " най-хубав другар ", а Путин " благонадежден сътрудник ".

Отношенията им са непрекъснати макар десетилетието на все по-трудни връзки със западните страни - образец за това е продължаващото навлизане на Русия в Украйна, което Китай отхвърля да осъди.

Путин кацна в Пекин малко преди 09:30 ч. през днешния ден, а Кремъл заяви, че той ще се срещне със Си за диалози на идващия ден.

Участието му в лидерски конгрес в китайската столица тази седмица е освен рядко задгранично пътешестване за съветския водач, само че и опция да отдаде респект на подписаната от Си инфраструктурна самодейност " Един пояс, веднъж ".

" Присъствието на съветската делегация в Пекин е значимо за Москва ", съобщи Алисия Бачулска, специалист по китайска външна политика в Европейския съвет за външни връзки. " То ще легитимира Русия на интернационалната сцена, като сътвори позитивен облик на Путин, който не е изцяло изолиран в подтекста на войната ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Си и Путин затвърдиха другарството си, когато двойката показа торта и шотове водка по случай рождения ден на съветския водач на среща на върха в Индонезия през 2013 година Оттогава те се сближиха, като през 2018 година Си води Путин на разходка с високоскоростен трен из Китай, с цел да опитат обичайни кифлички на пара. По-късно Путин върна услугата с палачинки с хайвер и речен круиз при идващите визити на Си в Русия.

През 2019 година съветският водач даже провежда на Си личен рожден ден, като го изненада със сладолед по време на конференция в Таджикистан.

Животът на двамата мъже има няколко общи черти - родени са единствено с няколко месеца разлика при започване на 50-те години на предишния век и двамата са татковци на дъщери. Те са чеда на два социалистически колоса - Си е потомък на семейство на комунистически революционери, а Путин е някогашен офицер от руското разузнаване. И двамата са преследвани от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики - за Путин това е " огромна геополитическа злополука ", а за Си - поучителна история за китайската комунистическа партия. И двамата се базират на тематиките за национално възкръсване, до момента в който потискат несъгласието през дългите и все по-безспорни години на власт.

" Проруски неутралитет "

Пекин и Москва се сближиха през последните години, разглеждайки се взаимно като контраст на Запада, управителен от Съединени американски щати. Двете страни разказват връзките си като " всеобхватно стратегическо партньорство ", което няма " граници " за евентуалното съдействие.

Тяхното другарство се резервира макар фронталната офанзива на Русия против Украйна от предходната година, която сложи Москва и Путин в интернационална изолираност. Пекин се опълчва на апелите да осъди нашествието и се показва за неутрална страна, като не дава оръжия на Москва. Но той се причисли към Русия, като упрекна западните страни - изключително отбранителния съюз НАТО - за основаването на условия за експлоадирането на войната.

Джо Уебстър, специалист по китайско-руските връзки в Атлантическия съвет, дефинира позицията на Пекин във връзка с войната като " проруски неутралитет ". Според него това включва решаваща дипломатическа, икономическа и несмъртоносна военна помощ за Москва на фона на процъфтяващата двустранна търговия. Той обаче добави, че прекратеният протест на съветския наемник Евгений Пригожин това лято " шокира Пекин и го накара да преразгледа връзките си с Москва ".

„ Заради опасността от свалянето на Путин Пекин ссе стреми да обезличи връзките и да институционализира връзките сред двете политически системи, с цел да обезпечи тесни връзки с Русия, без значение от това кой заема вертикалата на властта ", сподели Уебстър.

" Клиентски връзки "

Фината смяна в реториката осветлява едностранчивия темперамент на връзките сред Китай и Русия - връзки, в които Москва от ден на ден разчита на своя комшия, с цел да поддържа стопанската система си и да подкрепи военната си машина.

" Откакто Москва стартира тоталната си инвазия в Украйна, тя е сложена в състояние, в което е невиждано подвластна от Китай ", споделя Бьорн Александър Дубен, академик по интернационалните връзки в китайския университет Дзилин.

" Продължителната икономическа ангажираност на Русия с Китай последователно се трансформира в връзки на директна взаимозависимост - повдига се въпросът дали Русия не се насочва към потребителски връзки с Пекин ", сподели той.

Анализатори настояват, че визитата на Путин в китайската столица е по-скоро ориентирано към подсилване на политическата поддръжка, в сравнение с към обезпечаване на огромни покупко-продажби, като да вземем за пример необятно рекламирания газопровод " Силата на Сибир-2 ".

" Може би ще забележим резултати през идващите месеци и години с реализирането на инфраструктурни планове, само че този път не чакам някакви значими огромни резултати ", сподели Александър Габуев, шеф на Центъра " Карнеги Русия - Евразия ". " Китай държи всички карти. Русия обезверено би желала да има оповестена договорка, само че Китай има лостове за въздействие и може да диктува темпото ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР