Десет души бяха убити при два въздушни удара в столицата

...
Десет души бяха убити при два въздушни удара в столицата
Коментари Харесай

Новите въздушни удари в щата Тигре отдалечават перспективата за мирни преговори в Етиопия


Десет души бяха убити при два въздушни удара в столицата на бунтовния северен етиопски щат Тигре през вчерашния ден. Атаките бяха осъществени броени дни откакто районните управляващи, доминирани от Фронта за избавление на тигрейския народ (ФОТН), отвориха вратата за мирни договаряния с федералното държавно управление, заяви Българска телеграфна агенция.

ФОТН упрекна за въздушните удари точно централната власт в Адис Абеба. Също през вчерашния ден федералното държавно управление увери, че остава ангажирано с провеждането на мирни договаряния под егидата на Африканския съюз (АС).

Нападенията бяха осъществени през вчерашния ден рано сутринта в жилищен регион на Мекеле от дронове. 10 души са били убити, а 14 - ранени, оповестиха лекари.

Ден по-рано бяха нанесени въздушни удар и по университета на Мекеле. Регионалните управляващи оповестиха за ранени хора и нанесени вреди на здания.

Агенция Франс Прес прави ангажимента, че не може да удостовери тези информации по самостоятелен път, защото достъпът до Тигре е мощно стеснен след експлоадирането на спора през ноември 2020 година, а информационните връзки в щата са доста неприятни.

В неделя районните управляващи показаха подготвеност да седнат на масата за договаряния под егидата на Апелативен съд - вид, който до тогава изключваха, аргументирайки се с околните връзки сред специфичния делегат на панафриканската организация - някогашния президент на Нигерия Олусегун Обасанджо, и етиопския министър председател Абий Ахмед - върл зложелател на ФОТН. Те също по този начин дадоха да се разбере, че са склонни на " неотложно и взаимно задоволително преустановяване на огъня " - декларация, която бе последвана от интернационалните апели към страните в спора да употребяват тази опция.

След вчерашните набези представител на районните управляващи в Тигре упрекна федералното държавно управление, че " продължава да се опълчва на всякакво спокойно решение посредством демонстрации на мощ и въздушни офанзиви ".

Централната власт в Адис Абеба, която не отговори на обвиняванията, постоянно е уверявала, че взима на прицел в северния щат единствено военни обекти, и твърди, че ФОТН прави инсценировки. Снощи федералното държавно управление разгласи, че остава ангажирано с мирния развой под егидата на Апелативен съд и изрази вяра " Европейският съюз да поддържа напъните за слагане на завършек на спора по кротичък път ".

Брюксел приветства заявеното предпочитание за договаряния, само че изрази безпокойствие във връзка въздушните удари през последните дни, които заплашват " доста нежната вяра за мир ".

Американската медия " Политико " свързва активизирането на Европейски Съюз с обстоятелството, че Русия, която през последните години развива връзките си в Африка, е подала ръка на федералното етиопско държавно управление. Руският министър на външните работи Сергей Лавров посети през юли Адис Абеба, където даде обещание военнотехническа помощ и упрекна западните сили, че резервират колониалното си мислене в района. Няколко дипломати от по-големи страни от Европейски Съюз обявиха, че възходящото наличие на Русия в Етиопия прави по-трудно за съюза да поддържа строгите си стандарти в своето отношение към държавното управление на Абий Ахмед. Редица страни, в това число Италия, Германия, Франция и Нидерландия, упорстват да бъдат отпуснати повече средства на Адис Абеба.

Възобновяването на военните дейности в Северна Етиопия на 24 август постави завършек на петмесечно преустановяване на огъня - нещо, за което всеки от двата лагера упреква другия.

Сражения се водят в южната, западната и северната част на граничещия с Еритрея метежен етиопски щат. Властите в Тигре упрекнаха прилежащата страна, която е исторически зложелател на ФОТН и се замеси още в първата фаза от спора, че е почнала от своя територия взаимна атака дружно с етиопската войска.

Възобновяването на военните дейности докара до цялостно прекъсване на доставките на филантропична помощ както в Тигре, по този начин и в прилежащите щати Амхара и Афар, чието население съгласно Организация на обединените нации страда от апетит. Равносметката на спора, който избухна преди близо две години, не е ясна. Броят на убитите обаче евентуално възлиза на десетки хиляди. Над два милиона души в Тигре, както и в Амхара и Афар, по данни на Организация на обединените нации са били принудени да изоставен домовете си, а стотици хиляди живеят при условия, близки до апетит. Правозащитни организации упрекват и двете страни в спора в издевателства над цивилни.

Военните дейности избухнаха през ноември 2020 година, когато етиопският министър председател Абий Ахмед, почетен предходната година с Нобеловата премия за мир за заслугите си за помиряването с Еритрея, прати армията в Тигре, с цел да смъкна районното държавно управление, като упрекна силите на ФОТН, че са атакували военни бази. Бунтовниците в началото отстъпиха, само че предходната година последователно си върнаха по-голямата част от територията на щата. В своята атака ФОТН навлезе в Амхара и Афар и в един миг даже се появиха опасения, че може да настъпят към Адис Абеба, на стотици километри на юг. В последна сметка обаче федералните сили стопираха стремежа на бунтовниците и спорът значително изпадна в патова обстановка.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР