Десет допълнителни временни легла са разкрити в Детското отделение на

...
Десет допълнителни временни легла са разкрити в Детското отделение на
Коментари Харесай

Опасно висока температура вкара десетки деца в пловдивска болница!

Десет спомагателни краткотрайни кревати са разкрити в Детското поделение на УМБАЛ " Пловдив ", а сега всички 55 са заети от заболели деца, заяви началникът доктор Анеса Георгиева. Повечето от тях са признати след затруднения от прекарани вирусни инфекции и се лекуват от пневмония или бронхиолитит. Според нея педиатрите в отделението всеки ден изписват по около15 дребни пациенти, а на тяхно място се одобряват още толкоз. От признатите в стационара заболели деца доминират тези на възраст от 1 до 5 години. Кърмачетата и огромните деца са по-малко наранени. Д-р Георгиева изясни още, че майките водят децата си в болничното заведение поради висока температура до 40 градуса от 2-3 дни, болки в гърлото, кашлица, хрема.

Дишането може да бъде ускорено и затруднено, а в тежките случаи да се изяви и цианоза. Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът е намален. В някои от случаите към респираторната симптоматика се прибавя и стомашно-чревно разстройство - болки в корема, повръщане, с или без диария. Независимо, че е по-рядко, би трябвало да се означи и опцията за затруднения и от други органи и системи /нервна, отделителна/ при тези вирусни инфекции.

Като се има поради, че за една календарна година почти 150 милиона деца в света боледуват от пневмония, а 10-20 милиона от тях се хоспитализират, изключително в този сезон, няма нищо извънредно в тази обстановка, добави лекарката и продължи. Важно е обаче да се организира способена предварителна профилактика от педиатри експерти, в това число ваксини, имуномодулатори, съгласуван режим на живот и хранене. Много значимо е също по този начин да се знае, че родителите не трябва да организират самолечение на своите деца, а при поява на първи признаци да се обръщат към доктор, изключително в епидемиологична конюнктура.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР