Десет декара земя да бъдат изключени от защитената територия на

...
Десет декара земя да бъдат изключени от защитената територия на
Коментари Харесай

Министърът на екологията изключи 10 дка земи от природен парк Витоша

Десет декара земя да бъдат изключени от предпазената територия на естествен парк Витоша. Това решение е разписал министърът на околната среда и водите Нено Димов в края на ноември 2017 година Решението е обнародвано в първия брой на Държавен вестник от 2 януари 2018 година и сега тече едномесечен период с опция за обжалване в съда.

Като претекст за изваждането на два имота с обща повърхност 10 дка - надлежно 7,9 дка и 2,5 дка, министърът е показал, че липсват " изискуемите качества на парцелите за продължение на включването им в рамките на предпазената територия ".

Димов се базира на претекстовете на правосъдно решение от 27 август 2016 година на тричленен състав на Върховен административен съд, доказано с решение от април 2017 година на петчленен състав на Върховен административен съд, че парцелите не дават отговор на условията за предпазена територия, не съставляват продължение на естествени екосистеми, нямат присъщи ландшафти и обекти на неживата природа.

Димов разпорежда след влизане в действие на заповедта му Регионалната екоинспекция на София да отрази измененията в рамките на предпазената територия в кадастралните карти и в Държавния указател на предпазените територии при министерството на екологията. Става дума за поземлени парцели 68134.2095.640 и 68134.2096.391 по кадастралната карта и кадастралните регистри на столицата.

Заповедта му може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд в едномесечен период от обнародването в " Държавен вестник ", т.е. до 2 февруари 2018 година

Това е първото понижаване на територията на парка от 1934 година насам, когато е основан паркът, разяснява Тома Белев от Асоциация на парковете в България и някогашен шеф на парка.

" Дневник " изпрати питане до Министерството на околната среда и водите за какво се стига до сходен казус в естествен парк " Витоша ", няма ли опция за различни решения по проблема като да вземем за пример рекултивация и възобновяване на площите. Редакцията помоли за коментар на решението и дирекцията на парка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР