Депутатите започват работа с ревизия на управлението на Бойко Борисов

...
Депутатите започват работа с ревизия на управлението на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Ревизия на Борисов депутатите го викат в парламента в петък

Депутатите стартират работа с проверка на ръководството на Бойко Борисов и го викат в петък, с цел да даде пояснения за дейностите на държавното управление по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Решението беше взето на първия председателски съвет на 45-ото Народно заседание.

"Утре започваме с чуване на премиера Борисов, който не се е вясвал в Народното събрание. Вече има ръководител на Народното събрание и управление, които няма да толерират подигравките на изпълнителната власт със законодателната. Така че следва да забележим ", сподели Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън " след края на съвета.

Темата с проекта за възобновяване е извънредно незабавна, тъй като той разписва по какъв начин да се изхарчат 12 милиарда лева от Европейски Съюз за превъзмогване на последствията от пандемията и би трябвало да се съобщи на Европейската комисия до 30 април. Правителството на ГЕРБ към този момент разгласи, че не счита да съблюдава периода, тъй като нямало моралното право в изискванията на подадена оставка да внася сходен стратегически документ. Опозицията обаче упорства срокът да бъде спазен, въпреки че има и гласове проектът незабавно да се пренапише, въпреки и с риск от закъснение от няколко седмици, което няма да е съдбовно.

Бившият ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева правеше всичко допустимо министър-председателят да не се явява пред депутатите макар настояванията на опозицията. Така за 4 години Борисов отиде в Народното събрание общо 13 пъти. За последно той дава отговор на въпроси на депутати през април предходната година.

В петък депутатите ще решат и дали да бъде основана краткотрайна комисия за проверка на ръководството на Бойко Борисов. Идеята беше стартирана от Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън " и наподобява ще бъде призната и в пленарната зала.

Освен това ще бъдат основани и първите три парламентарни комисии – правна, финансова и здравна. Тези комисии ще бъдат основани първо, тъй като законопроектите, които незабавно би трябвало да се прегледат, са точно в техните ресори.

Очаква се да бъдат препоръчани промени в Изборния кодекс освен от "Демократична България ", само че и от останалите партии. Има няколко промени, към които наподобява новите партии в Народното събрание имат консенсус. Сред тях са махане на рестриктивните мерки за секциите отвън Европейски Съюз, разрешаване на видеонаблюдението и разформироване на ЦИК. Пресечни точки се намират и в концепцията за основаване на изборен регион "Чужбина ", както и въвеждане на напълно машинно гласоподаване, разисква се и въвеждане на форма на отдалечен избор за българите зад граница.

Депутатите ще продължат да заседават в историческата постройка на Народното събрание и наподобява това ще продължи дълго.

"Това ще е по този начин до приключването на ремонта в другата постройка ", сподели след съвещанието Манолова. Въпросният ремонт, който тече в постройката на някогашния Партиен дом, обаче е огромен – ремонтират се зали и кабинети, като не е ясно какъв брой време ще отнеме реконструкцията.

Освен това великденската почивка на депутатите ще бъде анулирана, ще се почива единствено на самият празник. "Смятаме, че Народното събрание би трябвало да заседава. Става дума за два дни след формалните празници и няма потребност Народното събрание да бъде в отмора. Още повече поради и този дълъг интервал, в който Народното събрание не заседава ", сподели новият ръководител на Народното събрание Ива Митева от "Има подобен народ ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР