Депутатите започнаха със споровете за , наложено от президента Румен

...
Депутатите започнаха със споровете за , наложено от президента Румен
Коментари Харесай

Ветото върху Изборния кодекс - поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Депутатите започнаха със разногласията за, наложено от президента Румен Радев.

Милен Матеев от " Продължаваме промяната " изясни, че нямало по какъв начин президентът да не реагира на грубото тъпчене на главните правила на демокрацията и главните изборни правила. Мотивите на президента демонстрират, че целта е била хартиената бюлетина и никой не е мислил за машинното гласоподаване. Предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс и признатите от болшинството промени трансформират изборния развой и отстраняват последователно правила за гласоподаване с машини, които към този момент са минали през контрола на Конституционния съд, сподели Матеев.

Вместо да се върви в посока изсветляване на изборния развой с повече почтеност, в останалата си част признатите промени разрушават доверието в изборите. Доверието е цената, която ще заплати обществото, посочи Милен Матеев и добави, че хартиената коалиция има за цел да разклати доверието на гласоподавателите в изборните правила. Сега е моментът да се направи първа крачка към доверието на хората и да се върне Изборният кодекс за ново разглеждане, с цел да се види кое е добре за страната и кое не, сподели депутатът.
 Депутатите се захванаха с ветото върху Изборния кодекс
Депутатите се захванаха с ветото върху Изборния кодекс

Народните представители започнаха същинската си работа след час разногласия

Той посочи, че болшинството в Народното събрание безмълвно налагало диктата си за измененията в Изборния кодекс, които са ориентирани към изборите идната година. Ветото на президента би трябвало да е алена сигнална лампа, която да покаже, че има нещо неправилно, уточни Матеев.

Изправени сме на изправителен изпит и единствено от нас зависи дали ще го издържим, с цел да върнем доверието към висшата законодателна самодейност у нас - Народното събрание, обърна се Матеев към сътрудниците си народни представители.

Независимият народен представител Явор Божанков запита, чиито места са празни в пленарна зала, откакто народните представители одобриха дневния си ред и започнаха точно с ветото върху Изборния кодекс. Той ги прикани да влязат в зала, с цел да защитят хартиената си бюлетина.
 Депутатите приключиха на маратона Промяна на Изборния кодекс
Депутатите приключиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Окончателно върнаха хартиената бюлетина

Радомир Чолаков от ГЕРБ добави, че смесеното гласоподаване не може да бъде противоконституционно по формулировка. Волята на Народното събрание е преброяването на всички бюлетини да се правят от хора, а и при преброяването в случай че хората позволен неточност, то и машината може да допусне такава. Грешката от хората е поправима, до момента в който неточност от софтуера на машините за гласоподаване не е поправима, аргументира се Чолаков.

Той се надява болшинството в Народното събрание да отхвърли ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс.

Адвокат Петър Петров от " Възраждане " съобщи, че човешките неточности в хартиените бюлетини няма по какъв начин да бъдат поправени. Как може да се реши този проблем, запита Петров, който чака сред 80 и 120 000 недействителни бюлетини на идните предварителни парламентарни избори.

Божидар Божанов от " Демократична България " добави, че грешката в софтуера на машините е установима и може да се поправи, както и човешката неточност е установявана в хартиените бюлетини. Проблемът е, че тези неточности не са били отстранявани. Воля ли е на Народното събрание да няма машинно гласоподаване, запита той.

След всички направени реплики от страна на депутатите, Радомир Чолаков се отбрани и увери, че няма да има проблем с хартиената бюлетина.

След изявлението на Чолаков, депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров изиска отмора от 15 минути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР